Acest text trebuia sa apara ca articol de opinie sau editorial in "Evenimentul Zilei" din 30 decembrie 2004. Noua conducere a ziarului a refuzat publicarea. Este prima data cand lui Traian Ungureanu i se refuza un articol de opinie la ziarul la care are contract de colaborare.

Petre Mihai Bacanu, care-si publica editorialul vinerea, in acest colt de pagina, ii cedeaza spatiul lui Traian Ungureanu, in semn de solidaritate.

Grupul Ringier este proprietarul ziarului "Evenimentul Zilei". Grupul Ringier a inlocuit doi redactori-sefi in ultimele doua luni: pe Cornel Nistorescu si pe Dan Cristian Turturica. De ce? Grupul Ringier spune ca vrea sa faca din "Evenimentul Zilei" un ziar mai bun. Dar era ziarul "Evenimentul Zilei" in criza? Scazuse tirajul ziarului? Grupul Ringier nu a spus nici o clipa asa ceva.

Grupul Ringier cunoaste realitatea comerciala a ziarului si a ajuns la concluzia ca nu poate mentiona declinul ziarului, intrucat acesta nu s-a produs. De ce au fost inlocuiti Cornel Nistorescu si Dan Cristian Turturica?

Noul redactor-sef, Razvan Ionescu, sustine in primul sau editorial ca "Evenimentul Zilei" detine "pozitia de lider pe piata ziarelor romanesti de referinta". Cu aceste cuvinte noul redactor-sef isi pune patronul - Grupul Ringier - intr-o situatie penibila. El sugereaza ca marea companie elvetiana e o institutie incompetenta, care arunca la cos pe cei ce i-au pus in mana un ziar de succes.

Noul redactor-sef isi pune a doua oara patronul intr-o postura jenanta scriind, in acelasi editorial, ca Dan Turturica "a fost inlocuit". Grupul Ringier a facut insa cunoscut ca Turturica nu a fost inlocuit, ci detasat.

Noul redactor-sef continua sa-si faca de ras patronul scriind, in acelasi incomparabil editorial, ca sub conducerea sa "Evenimentul Zilei" va urmari sa mentina reputatia castigata, in 2001, de un faimos editorial pe teme americane scris de Cornel Nistorescu. Poate ca Razvan Ionescu nu stie, dar omul pe care el il propune drept reper a fost inlocuit de Grupul Ringier.

Noul redactor-sef continua sa-si insulte patronul adaugand ca "Evenimentul Zilei" va lua ca model tinuta pe care a dovedit-o ziarul, in ciuda presiunilor guvernamentale, pe parcursul anului 2004. Noul redactor-sef poate afla acum ca linia de rezistenta a ziarului a culminat in timpul campaniei electorale si a fost girata de Dan Cristian Turturica, omul pe care Grupul Ringier l-a inlocuit.

Noul redactor-sef e, deci, primul adversar al ideilor si valorilor pe care le-a pus in practica patronul sau. El s-a dovedit un conducator catastrofal in primele 24 de ore de la numire. Grupul Ringier il va inlocui, desigur, asa cum a procedat si pana acum cu cei care n-au stiut sa-i respecte obiectivele.

E cazul ca Grupul Ringier sa rupa sirul declaratiilor despre mai bine si sa explice de ce nu poate fi atins "mai binele" cu ajutorul celor care au asigurat deja "foarte binele".

Altfel s-ar putea intelege ca Grupul Ringier vrea sa ia dreptul la viata, in Romania, unui cotidian de atitudine, ca face tot ce face pentru a slabi puterea opiniei si a constiintei publice, ca vrea sa-si protejeze interesele economice asigurandu-si protectie politica.

Pana la aparitia unei explicatii clare, repet intrebarile: De ce au fost indepartati Cornel Nistorescu, Dan Cristian Turturica si, indirect, echipa stralucitoare de ziaristi de la "Evenimentul Zilei"? De ce au fost indepartati tocmai cei care au construit faima, reputatia si ostilitatea politicienilor antidemocratici de care s-a inconjurat "Evenimentul Zilei"? Si inca ceva: E adevarat ca

marea companie Ringier a amenintat ca ii va actiona in justitie pe cei care au prejudiciat imaginea ziarului "Evenimentul Zilei" si a Grupului Ringier? In lipsa unor explicatii precise, s-ar putea intelege ca Grupul Ringier va fi prima companie importanta care se va da singura in judecata.

Precizez ca acesta este ultimul articol pe care il public in "Evenimentul Zilei", varianta fara ziaristi.

Un articol de Traian Ungureanu