Introducerea cotei unice de impozitare va presupune si mentinerea contributiilor pentru asigurarile sociale la nivelul de 49,5%, renuntandu-se astfel la ideea fostului guvern de a reduce CAS cu doua puncte procentuale, au declarat surse guvernamentale.

Guvernul a decis ca in ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal prin introducerea cotei unice de impozitare, act normativ aprobat in sedinta de miercuri, sa fie introdus si un articol prin care contributiile de asigurari sociale sunt mentinute la un nivel cumulat de 49,5% pentru angajatori si salariati.

"In acest fel vor fi asigurate o parte din fondurile suplimentare necesare pentru echilibrarea bugetului de venituri si cheltuieli in urma deciziei de introducere a cotei unice de impozitare", au spus sursele citate.

Fostul ministru al Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat, in luna noiembrie, intentia guvernului din acea perioada de a diminua contributiile pentru asigurari sociale de la 49,5% la 47,5%, exclusiv din cota platita de angajator, concomitent cu cresterea impozitului pe dividende cu cinci puncte, respectiv la 10% pentru firme si la 15% pentru persoane fizice.

In prezent, contributiile de asigurari sociale se ridica la 32,5% din salariul brut in cazul firmelor si 17% pentru salariati. Companiile platesc 24,5% pentru pensii, 7% pentru fondul de sanatate, 3,5% pentru fondul de somaj si 0,5% pentru fondul national de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Contributiile salariatilor sunt de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj. Masurile mentionate au fost aprobate prin Legea bugetului pe 2005 si urmau sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2005.