Cum functioneaza cota unica in alte state?

de     BBC
Vineri, 31 decembrie 2004, 0:00


Cel mai vechi exemplu de aplicare a impozitului unic este in Hong Kong, unde a intrat in vigoare incă din 1947. Alături de alte facilităţi fiscale, simplitatea sistemului a făcut din Hong Kong unul dintre cele mai bune medii de afaceri din Asia.
In Europa, Estonia a adoptat cota unică in 1994, ignorand recomandările Fondului Monetar. In paralel au fost adoptate insă măsuri de disciplină fiscală strictă, s-a liberalizat comerţul exterior şi s-a trecut pe scară largă la privatizare.

Impozitul unic de 26% a transformat radical economia, incurajand acumularea de capital, creşterea productivităţii, creşterea salariilor şi crearea de noi locuri de muncă.

Ulterior, pentru a păstra competitivitatea, autorităţile estoniene au stabilit prin lege scăderea impozitului de la 26 la 20%, pană in 2007.

Exemplul Estoniei a fost urmat şi de Lituania şi Letonia. Letonia a stabilit cota impozitului la 25% iar Lituania, la 33%. Ambele state au cunoscut in ultimii 10 ani o creştere economică medie de peste 5%.

Un caz chiar şi mai spectaculos este al Rusiei. In 2001, Vladimir Putin a surprins pe toată lumea cu o cotă unică de impozitare de 13%.
La 4 ani de la adoptarea acestei măsuri, veniturile statului din impozitele plătite de contribuabili aproape că s-au dublat. Această creştere, spun specialiştii, se datorează scăderii evaziunii fiscale şi faptului că oamenii sunt stimulaţi să muncească mai mult, să economisească şi să investească.

In fine, in 2003, modelul s-a extins şi mai mult in Europa. Mai intai, Serbia a votat o cotă unică de 14% impozit pe veniturile personale şi pe profit. A urmat Ucraina, cu 13% şi apoi Slovacia, cu o cotă de 19%.

Potrivit unui studiu publicat de institutul Adam Smith din Londra, trecerea de la mai multe trepte de impozitare la cota unică este o reformă radicală şi trebuie introdusă cu atenţie.

In statele cu o economie incipientă, cum era Hong Kongul in 1947, sau in fostele state comuniste, ea a dat rezultate. In general, atunci cand este sprijinită de măsuri economice eficiente, cota unică poate crea premisele unei creşteri sănătoase, mai arată studiul institutului londonez.


73 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version