Atena - Olimpiada de unde romanii s-au intors cu fruntea sus

Jocurile Olimpice de la Atena au fost, fara indoiala, evenimentul sportiv al acestui an, un an in care iubitorii fotbalului au avut parte de un Campionat European extrem de spectaculos. Pentru noi, insa, care am stat acasa in vreme ce elita fotbalului european juca in Portugalia, Atena 2004 a reprezentat unul dintre putinele evenimente la care nu ne-a fost rusine sa spunem ca suntem romani.

Plecati din tara cu un lot destul de subtire, cu putine sanse la medalii, cum de altfel declarau chiar oficialii lotului nostru, am reusit in Grecia, acasa la Jocurile Olimpice, sa mai impresionam o data. Pe scurt, Romania a castigat opt medalii de aur, cinci de argint si sase de bronz si un onorabil loc 14 in clasamentul pe natiuni.

Fetele lui Belu, din nou senzationale

Fara sa mai surprinda pe nimeni, nici macar pe adversare, gimnastele pregatite de Octavian Belu si Mariana Bitang au mai dat lovitura o data. Cu o generatie schimbata in proportie de 90%, cei doi tehnicieni si-au dus fetele la Atena cu un obiectiv decent, doua medalii, dintre care una de aur, daca se putea, si s-au intors foarte, foarte bogati.

Nu atat in bani, desi premiile oferite au fost foarte consistente, cat in aur. Jumatate din "recolta" delegatiei noastre la aceste Jocuri Olimpice a ajuns in Romania la gatul gimnastelor. Patru medalii de aur: una adusa de echipa, una de Monica Rosu, la sarituri, si doua de Catalina Ponor, la sol si barna.

Apoi, a mai fost argintul Danielei Sofronie si, ca dominatia gimnasticii in sportul romanesc sa fie totala, nici baietii lui Dan Grecu nu s-au intors cu mana goala.

Si-au dorit aur, dar nu a fost sa fie asa, Marian Dragulescu s-a "ales" cu un argint la sol si un bronz la sarituri, in vreme ce Marius Urzica, "stapanul calului cu manere", nu a fost lasat de arbitri sa urce pe primul loc si si-a pus la gat o medalie de argint.

Elisabeta Lipa, canotoarea fara varsta

Daca patru din cele opt medalii de aur ale Romaniei au venit din superba sala de gimnastica de la Atena, restul de patru au venit de pe apa. Elisabeta Lipa a trecut de 40 de ani, dar trage la vasle ca la 18. Tocmai de aceea, datorita carierei sale exceptionale, sportiva legitimata la Dinamo a fost desemnata "canotoarea secolului".

Ea, impreuna cu Georgeta Andrunache, Aurica Barascu, Rodica Maria Florea, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Ioana Cristina Papuc si Viorica Susanu, echipierele de la 8+1, au adus Romaniei o noua medalie de aur in aceasta proba dupa cele de la Sydney 2000 si Atlanta 1996.

Medaliata cu echipajul de 8+1, Susanu a mai luat un aur la perechi impreuna cu Georgeta Damian, in vreme ce Constanta Burcica si Angela Alupei ne-au adus cel de-al treilea aur de la canotaj.

Camelia Potec, sirena de aur

In urma cu patru ani, la Sydney, Diana Mocanu aducea tarii noastre doua medalii de aur la natatie. De la Atena, insa, nu mai asteptam nimic. Si tocmai de aceea, un aur, castigat de Camelia Potec la 200 m liber, a fost un cadou frumos.

Camelia nu se astepta, noi nu ne asteptam la aceasta performanta, dar in istorie o sa scrie cum o inotatoare din Romania care tanjeste dupa un bazin de inot la standarde internationale a ajuns campioana olimpica.

In plus, Razvan Florea a mai adus delegatiei noastre un bronz la 200 m spate, propulsand astfel natatia pe locul trei in topul celor mai productive sporturi din Romania la JO de la Atena.

Maria Cioncan, atleta care "a fugit de saracie" pana a prins un bronz

La fel de onorabil s-a descurcat "acasa" la Jocurile Olimpice si atletismul, sport pe care multi il ingropasera deja si se pregateau sa-i cante prohodul. N-au fost de acord Ionel Tirlea si Marian Opea, doi "atleti" de argint, la fel cum n-a fost de acord nici Maria Cioncan, care a obtinut bronzul la 1.500 m.

Compatrioata noastra si-a dorit mult o medalie la aceasta Olimpiada, asa ca a participat si la 5.000, dar si la 1.500 m. Au fost voci care au spus ca vrea prea mult si nu o sa se aleaga cu nimic, dar fuga de saracie care o impingea de la spate pe Maria era mai puternica decat toate.

"Am fugit ca sa scap de saracie", a spus Cioncan, iar bronzul pe care il avea la gat i-a adus in tara bani suficienti ca sa-si implineasca un vis: o casa numai a ei.

Leonard Doroftei a spus adio carierei de boxer

Anul 2004 a consemnat retragerea din activitate a celui mai valoros pugilist roman din toate timpurile, Leonard Doroftei. Fost campion mondial in versiunea WBA, Doroftei a decis sa renunte la sportul de performanta in luna octombrie.

Doroftei a urcat pentru ultima oara in ring pe data de 24 iulie, la Atlantic City, unde l-a intalnit pe boxerul canadian Arturo Gatti, intr-un meci contand pentru titlul mondial in versiunea WBC. Dupa o prima repriza echilibrata, Doroftei a fost trimis la podea, la finalul rundului doi, de un upercut la ficat care a pus capat meciului.

La patru luni de la singura sa infrangere ca profesionist, Doroftei in varsta de 34 de ani, si-a anuntat retragerea, dupa o cariera plina de realizari in care a adunat 21 de victorii ca profesionist. "Este momentul. Sunt mandru de ce am realizat in viata. Dupa mine, multi baieti s-au indreptat spre boxul profesionist. Le-am aratat ca daca crezi, poti obtine ce vrei.

Acum am trei copii si este greu sa ma concentrez la box. Nu vreau sa-mi pierd familia. Am luptat cat pentru doua vieti, atat ca amator, cat si ca profesionist", si-a motivat decizia Doroftei.

Dupa ce calificarea la CM din 2006 a fost pe jumatate compromisa

Iordanescu, inlocuit de Piturca la carma Nationalei

Dupa rezultatul de egalitate, 1-1 la Erevan, generalul si omul politic Anghel Iordanescu si-a dat demisia din functia de selectioner al Romaniei

Dupa doua calificari ratate la turneele finale, echipa nationala a Romaniei a pornit campania de calificare doar cu gandul prezentei la Campionatul Mondial din 2006. Primul obiectiv al selectionerului Anghel Iordanescu a fost obtinerea a noua puncte din primele trei partide disputate in grupa.

"Tricolorii" au inceput campania de calificare pe teren propriu, pe data de 18 august, in compania selectionate Finlandei. Dupa 60 de minute echilibrate, Adrian Mutu a adus Romania in avantaj, executand excelent o lovitura libera de la 18 metri.

"Tricolorii" au mai inscris o data prin Florentin Petre, dar nu au scapat de emotii, oaspetii reusind sa reduca din handicap in ultimele minute ale partidei. A urmat victoria grea in fata reprezentativei Macedoniei, partida in care Pancu si, din nou, Adrian Mutu au inscris si au adus victoria Romaniei cu scorul de 2-1.

Obiectivul primelor noua puncte a fost indeplinit pe terenul modestei selectionate a statului Andorra, unde "tricolorii" s-au impus la pas, cu scorul de 5-1. Romania s-a impiedicat insa atunci cand a intalnit primul adversar redutabil.

Adversara directa la calificarea la Campionatul Mondial, selectionata Cehiei i-a invins pe "tricolori" la Praga cu 1-0, creand primele tensiuni serioase in lotul romanesc.

Cu o echipa improvizata din cauza multiplelor accidentari, cu multi jucatori din campionatul intern, Romania a remizat la Erevan, scor 1-1, cu selectionata Armeniei, rezultat care compromite in mare parte sansele de calificare. Criticat aspru de presa, Anghel Iordanescu, care a participat si la cursa pentru Senat, candidand din partea PSD, si-a anuntat demisia.

Pentru ocuparea locului vacant, conducerea Federatiei a nominalizat patru tehnicieni: Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Ladislau Boloni si Victor Piturca, toti fosti selectioneri.

Cum singurul antrenor care nu avea angajament la acea ora era Victor Piturca, totul s-a rezumat la o competitie formala orchestrata de Mircea Sandu si fostul antrenor al Stelei a fost numit pe banca tehnica a primei reprezentative. Dupa o saptamana de la numire, Piturca si-a anuntat antrenorii secunzi, Stefan Iovan si Gabriel Boldici.

Grecia, cea mai surprinzatoare castigatoare din istoria Campionatului European de Fotbal

Campionatul European din Portugalia a furnizat una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului, titlul de campioana continentala revenind nationalei Greciei. Cotata cu una dintre cele mai mici sanse la cucerirea laurilor, Grecia a socat inca de la meciul de deschidere, atunci cand a invins cu 2-1 tara gazda, Portugalia.

Elenii antrenati de germanul Otto Rehaggel au remizat in fata Spaniei, scor 1-1 si au pierdut ultimul meci din grupa, 1-2 cu Rusia, calificandu-se cu patru puncte in sferturile de finala. Minunea greceasca a continuat cu o victorie la limita, 1-0, in fata detinatoarei trofeului, Franta, succes adus de golul inscris de atacantul Haristeas.

In semifinale, elenii au avut de infruntat selectionata Cehiei, cea mai in forma si cea mai apreciata reprezentativa din cadrul turneului. Cu o aparare bine organizata, dar si beneficiind de accidentarea din prima repriza a liderului ceh Pavel Nedved, grecii au rezistat 90 de minute, in care scorul a ramas alb.

Prelungirile partidei au adus si lovitura de teatru, fundasul lui AS Roma, Traianos Dellas, inscriind golul care a trimis Grecia in finala. In ultimul act al competitiei, elenii i-au infruntat din nou pe portughezi.

In ciuda determinarii gazdelor, grecii au jucat cu rigurozitate germana, reusind a treia victorie consecutiva cu 1-0 si, probabil, una din cele mai mari surprize din istoria fotbalului. Pe langa trofeul acordat echipei, grecii au dat si cel mai bun jucator al turneului, distinctie primita de mijlocasul Theodoros Zagorakis.

Adrian Mutu, un an cu zeci de scandaluri si doar doua goluri pentru "tricolori"

"Briliantul" a fost prins drogat cu cocaina, a facut sex cu Laura Andresan, a mintit suporterii ca nu e lasat la Nationala si a ramas fara permisul de conducere

Daca anul 2003 i-a adus lui Mutu transferul la Chelsea si o recunoastere a valorii sale la nivel mondial, anul 2004 a reprezentat exact reversul pentru atacantul Nationalei. Droguri, alcool, femei, amenzi, concedirea de la Chelsea si doua goluri marcate din lovituri libere in tricoul tricolor sunt coordonatele anului 2004 pentru "Briliant".

Mutu incepe in forta anul si, pe 20 ianuarie, a fost aproape de a bate un jucator de la Birmingham, care il lovise involuntar pe roman in timpul meciului de fotbal Chelsea - Birmingham. In martie incep aventurile amoroase ale lui Mutu.

Invoit pentru 24 de ore de Ranieri, Mutu da o fuga pana in clubul "Quando" din Bucuresti, unde "le-a facut marcaj" unor animatoare si le-a cerut numarul de telefon. Evolutiile din ce in ce mai slabe de la Chelsea il pun pe ganduri pe Abramovici, care incerca sa-l vanda pe roman.

Miliardarul era dispus sa ofere 30 de milioane de euro si pe Mutu pentru a-l aduce in Anglia pe Alessandro Del Piero, de la Juventus Torino, insa italienii refuza oferta. La sfarsitul lunii aprilie, mai multi jucatori de la Chelsea cer conducerii sa-l dea afara pe Mutu, pentru ca este un jucator capricios. "Chelsea este gata sa renunte la Adrian Mutu.

El a marcat un singur gol in ultimele sase luni, in campionat, si a devenit indezirabil in vestiar, deoarece este capricios. Peter Kenyon, presedintele executiv al clubului Chelsea, a fost informat ca mai multi dintre vechii jucatori isi doresc ca "Briliantul" sa fie pus pe liber, deoarece refuza sa se integreze in echipa", a notat cotidianul britanic "The Sun".

Viata lui Mutu s-a complicat si mai mult atunci cand la echipa Chelsea a fost adus Mourinho, un antrenor mult mai exigent decat Ranieri. In luna august, apare iarasi in actualitate un transfer al lui Mutu la Juventus, dar, nici de aceasta data, cele doua parti nu s-au inteles. De acum incolo pentru Mutu urmeaza cateva luni de cosmar. Luna septembrie a adus pentru Adrian Mutu alte necazuri.

Convocat la echipa nationala pentru partida cu Macedonia, Mutu conduce cu viteza pe strazile Bucurestiului, nu opreste la semnalul agentilor de circulatie si se alege cu permisul suspendat. Tot in aceasta perioada, este fotografiat in timpul unei partide de sex cu Laura Andresan si apare, pentru prima oara, ipoteza ca Mutu se drogheaza.

"Briliantul" pare a trece peste aceste probleme si marcheaza impotriva Macedoniei si Finlandei doua goluri importante din lovituri libere. Meciul Romaniei impotriva Cehiei a fost cel care i-a complicat romanului situatia la gruparea engleza. "Mutu e in razboi cu Mourinho", titra tabloidul britanic "The Sun".

"Portughezul sustine ca atacantul e accidentat si nu poate juca pentru Romania, dar Mutu insista ca e apt si a plecat sa infrunte Cehia", a descris "The Sun" situatia. Pana la urma Mutu i-a mintit pe suporterii romani ca cei de la Chelsea nu-l lasa la Nationala. Dupa ce s-a intors de la Nationala, Mutu a fost amendat cu suma de 175.000 de euro.

Vazand ca nu se poate impaca cu Mourinho, Mutu este hotarat sa-l paraseasca pe Abramovici. La scurt timp insa Mutu este depistat pozitiv la un control antidoping, iar aici se naste un intreg scandal in lumea fotbalului englez.

Primavara europeana dupa 12 ani

Steaua Bucuresti a reusit calificarea in fazele superioare ale Cupei UEFA

Sezonul 2004-2005 al cupelor europene a adus pentru fotbalul romanesc o calificare in primavara europeana, acolo unde Steaua a ajuns dupa o pauza de 12 ani. Tara noastra a fost reprezentata in cupele europene de campioana Dinamo Bucuresti in preliminariile Ligii Campionilor si de Steaua Bucuresti si de Otelul in preliminariile Cupei UEFA.

In cel de-al doilea tur preliminar al Ligii, dinamovistii s-au calificat fara probleme in dauna slovacilor de la MSK Zilina, pe care i-au invins in ambele manse, cu acelasi scor, 1-0. Turul trei preliminar i-a adus pe "caini" in fata puternicei formatii engleze Manchester United. In fata a peste 50.

000 de spectatori, pe stadionul National, Dinamo a deschis scorul prin autogolul lui Fortune, dar a trebuit sa se recunoasca invinsa cu scorul de 1-2. La Manchester, rezervele "diavolilor" au dat recital, surclasand Dinamo cu scorul de 3-0. Calificati automat in turul intai al Cupei UEFA, "alb-rosii" au dat piept cu formatia sarba Partizan Belgrad.

Desi au jucat bine in capitala Serbiei, dinamovistii au pierdut cu scorul de 1-3. Cum pe propriul teren nu a reusit decat o remiza alba, trupa lui Andone a spus adio cupelor europene. Intrati dupa o pauza de sase ani in Cupa UEFA, galatenii de la Otelul au intalnit in primul tur preliminar pe modesta Dinamo Tirana cu care s-au distrat administrandu-i un scor total de 8-1.

In cel de-al doilea tur preliminar, galatenii aveau sa joace cu Partizan Belgrad. Dupa o remiza alba pe propriul teren, elevii lui Sorin Cartu au pierdut greu la Belgrad, scor 0-1, fiind eliminati din competitie. Cealalta echipa romaneasca inscrisa in preliminariile Cupei UEFA, vicecampioana Steaua, a evoluat in turul doi de calificare cu sarbii de la Zeleznik Belgrad, si a mers mai departe.

Sortii i-au rezervat Stelei un adversar tot din vecini, TSKA Sofia. Stelistii au castigat cu 2-1 in Ghencea, iar la Sofia au reusit o remiza, 2-2, dupa un meci de mare lupta care a calificat echipa lui Walter Zenga in grupele Cupei UEFA, format competitional inaugurat cu ocazia acestui sezon.

Stelistii au avut parte de un debut reusit, invingand acasa cu 2-0 pe Standard Liege, prin autogolul lui Dragutinovic (69) si reusita lui Adrian Neaga (85). In deplasarea de la Parma, "ros-albastrii" au jucat dezamagitor, pierzand cu 0-1 prin golul lui Budel din minutul 79.

Aflati cu cutitul la os, stelistii si-au jucat calificarea in partida cu Besiktas Istanbul, din Ghencea, de pe 25 noiembrie. Motivati la maximum, stelistii au avut un inceput de vis si in minutul 18 conduceau cu 2-0 prin punctele realizate de Neaga si Ciocoiu.

Dupa un meci de mare angajament, turcii nu au putut decat sa reduca din diferenta, prin Akin, in minutul 86, astfel ca Steaua se afla in pragul primaverii europene. Infrangere la limita, 0-1 la Bilbao, asociata cu remiza inregistrata intre Besiktas si Standard, a trimis Steaua in 16-imile Cupei UEFA, acolo unde sortii i-au harazit un adversar de renume, supercampioana europeana FC Valencia.