Secretarul general al ONU, Kofi Annan, estimează că ţările lovite de valurile produse de cutremurul subacvatic işi vor reveni abia peste aproximativ 10 ani.

Kofi Annan a spus că in prezent se desfăşoară o amplă campanie umanitară in toate ţările afectate de cutremurul de duminică din largul coastei Oceanului Indian.

Seismul de 9 grade pe scala Richter a provocat valuri imense, denumite “tsunami”, care au lovit şi distrus mai multe regiuni asiatice.

In unele zone, eforturile de salvare sunt mult ingreunate de vremea nefavorabilă.

Distrugerile provocate sunt imense iar cifra oficială a morţilor continuă să crească.

Organizaţia Naţiunilor Unite spune că numărul morţilor ar putea depăşi 150.000.

Se estimează că aproximativ cinci milioane de persoane nu au apă sau hrană şi nu au acces la serviciile medicale de bază.

Donaţiile cresc

Coordonatorul campaniei umanitare a ONU Jan Egeland a declarat că, pană acum, s-au strans două miliarde de dolari pentru ţările lovite de dezastru.

Suma este mai mare decat toate donaţiile primite pentru cauzele ONU in tot anul 2004.

"Nicicand comunitatea internaţională nu a reacţionat cu mai multă compasiune”- a declarat Jan Egeland.

Japonia singură a promis un ajutor de urgenţă de 500 milioane de dolari.

Primul ministru al Japoniei Junichiro Koizumi a spus că Japonia işi indeplineşte obligaţiile de partener asiatic.

40 de ţări şi instituţii internaţionale, precum Banca Mondială, au promis ajutoare pentru regiunea afectată de cutemur şi valuri seismice.

Mack Ramachandran, de la Programul Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie, a declarat că se incearcă asigurarea hranei pentru aproape 750.000 de persoane pentru o perioadă de 15 zile.

“Realizăm in prezent evaluări ale situaţiei şi o imagine clară va fi disponibilă pe parcursul operaţiunilor, in următoarele zile. Ne-am propus să prelungim operaţiunile de asigurare a hranei peste cele 15 zile , atat timp cat oamenii vor avea nevoie.”

Oficialul ONU pentru alimentaţie a adăugat că spera ca ţările donatoare să sprijine acţiunile ONU in zonă atat timp cat va fi nevoie.