Romanii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar, incepand cu aceasta luna, nu doar pentru a plati facturile la energie si gaze, dar si pentru alimente. La cateva zile dupa ce scumpirile la energie si gaze au devenit operationale, producatorii de alimente si produse alimentare au decis sa creasca preturile la alimentele de baza, cu procente cuprinse intre 4 si 6 la suta.

Cea mai mare majorare de pret se aplica la zahar, mai ales cel produs cu materie prima din import. "Pretul zaharului va creste cu 6 la suta incepand din aceasta luna. Majorarea tarifelor la energie, marirea cheltuielilor cu transportul si majorarea salariului minim au o mare influenta asupra pretului la zahar", ne-a declarat Gheorghe Bejan, directorul patronatului zaharului.

La zaharul produs din sfecla, cresterea va fi ceva mai mica, de 3,5 la suta. Reprezentantii patronatelor din industria de panificatie sustin ca pretul painii va creste cu 4-5 la suta. "In mod sigur, costurile de producere a painii vor creste cu 4-6 la suta, in functie de tipul de energie folosit in procesul de fabricatie", ne-a precizat Viorel Marin, presedintele ANAMOB.

Procentul de majorare a preturilor va depinde insa si de piata. "Nu toti producatorii isi vor permite scumpiri prea mari pentru ca nu vor mai avea vanzare", a mai spus Viorel Marin. Tot cu 4-5 procente va creste si pretul la lapte si produse din lapte.

"Pana acum nu s-a inregistrat nici o crestere, dar in perioada imediat urmatoare preconizam o majorare a preturilor cu 4-5 la suta", a afirmat Florea Popescu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui. Producatorii de ulei vor creste si ei preturile cu 2-3 procente. Cu toate acestea, ei se plang ca facturile vor creste mai mult decat preturile.

"Nu prea ne permitem sa marim preturile pentru ca cererea este mica in aceasta perioada. Am risca sa ramanem cu marfa nevanduta", spune Viorel Zichil, presedintele patronatului uleiului Ulprod. Si preturile la carnea de porc vor fi majorate cu cateva procente. "Majorarea tarifelor la energie va influenta preturile la carne in functie de ponderea acesteia in procesul de productie.

Astfel, carnea se va scumpi cu 4-5 procente", ne-a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii. O situatie aparte au producatorii de carne de pasare, care spun ca, desi se lucreaza in pierdere, o crestere a preturilor va fi posibila numai peste doua luni.

"Costurile de productie se vor mari, dar preturile nu vor putea fi majorate pentru ca riscam sa ramanem cu marfa nevanduta. Oricum, lucram in pierdere pentru ca iarna nu se vinde carnea de pasare", ne-a explicat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari.

Producatorii de mezeluri spun insa ca o eventuala crestere a preturilor, ca urmare a majorarii tarifelor la energie, nu va fi una semnificativa. "Influenta este destul de mica si va fi compensata de cresterea leului.

Pentru ca au fost prelungite facilitatile vamale la importul de carne refrigerata (10 la suta) si scutirea de taxe vamale la slanina si piese congelate (pulpa, spate, piept), nu avem motive serioase de majorare a preturilor", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea.