Recent, canalul Animal Planet a dat publicitatii un top al celor mai iubite animale.

Studiul a fost realizat in urma chestionarii a peste cincizeci de mii de persoane, din cele mai diverse tari si spatii ale planetei si, rezultatele lui au constituit o surpriza.

Cel mai iubit animal din lume ar fi, conform studiului Animal Planet ... tigrul - care l-a intrecut pe cainele iesit abia pe locul doi.

Pe locul trei a iesit - delfinul - urmat de cal, leu si sarpe. Topul a sarnit stupoare in presa, mai cu seama prin absenta animalelor simpatice, pufoase si bune de mangaiat; el nu contine nici pisici, nici ursuleti, nici pinguini ...

L-am invitat sa comenteze prezentele si absentele din acest clasament pe psihoterapeutul Florjan Koleci, care, mai intai, atrage atentia ca, in alcatuirea topului, cei chestionati au operat, probabil, cu proiectii de sine.

Pentru Florjan Koleci, ierarhia celor mai iubite animale nu e chiar atat de surprinzatoare, pur si simplu ea reflecta o ierarhie a nevoilor umane - asa cum a descris-o Abraham Maslow.

La baza, in ierarhia desenata de psihologi se afla lupta pentru existenta - fiziologicul si nevoia de siguranta. Zecile de mii de votanti au ales un animal splendid - un supravietuitor...

"Vad aici o proiectie a omului - referitor la lupta sa cu viata , conflictele cu care are de-a face si de asemenea, modul cum el se simte in propriul mediu. E si un animal puternic. dar si solitar. Asa e omul de astazi - ... gratie, identitate proprie" spune domnul Koleci.

"Dupa aceea, a treia treapta in piramida lui Maslow este cea de apartenenta si afectiune, si cand vorbim de afectiune imediat ne gandim la cainele care ne asculta, care nu ne judeca, accepta orice de dragul stapanului, si mai are o deosebire cainele, de multe ori asteapta ca altii sa faca ceva pentru el".

Asta sa fie motivul pentru care romanii si polonezii sa-l fi votat pe caine pe locul unu?

Fiindca au fost date publicitatii si preferintele pe tari si ar fi de notat ca in topurile separate cainele l-a devansat pe tigru in Romania, Polonia, in Africa de Sud si in spatiul Asiei de Sud-est, diferenta dintre primii doi clasati fiind de numai un procent.

Urmand mai departe si clasamantul Animal Planet - gasim delfinul si calul si - in piramida nevoilor umane - nevoia de stima si atentie. Apoi - pe locul 5 din nou un animal feroce - leul. Cum sa se explice revenirea la el - daca urmam modelul propus?

Flojan Koleci spune ca: "e tendinta de a detrona regii pe care o avem. Oamenii au uneori tendinta de a-si darima idolii sau de a fi putin deosebiti".

Oricum, celor neconsolati de lipsa din top a pisicii li se poate replica - iata leul si mai cu seama tigrul - niste pisici mari, la urma urmei, sunt printre favoriti. Unii comentatori ai topului au opinat, psihologizand si ei, ca pisica e absenta fiindca nu e "generoasa".

Dar atunci ce cauta sarpele in top? Sarpele e pe locul al saselea - si e poate interesant de notat ca pentru germani el e mult mai sus, pe locul patru...

Psihoterapeutul Florjan Koleci e de parere ca simbolistica asociata sarpelui a jucat un rol important in acesta proiectie.

In fine, pe ultimele locuri se claseaza - elefantul - cimpanzeul - urangutanul si balena.

Cu o mentiune, iarasi, poate din excentricitate, poate fiindca arata uman si trist , englezii l-au onorat pe urangutan cu un uluitor loc 4, cu procente de iubire egale aproape cu ale delfinului si calului...