Bugetul pe anul 2005 este primul buget al UE aprobat de Europa extinsa, pentru Europa Extinsa. Acesta tine cont de prioritatile politice si de nevoile unei Uniuni largite pentru un exercitiu financiar complet. Este totodata primul buget aprobat de un parlament si un consiliu care reprezinta ansamblul celor 25 de state membre.

Bugetul pe 2005 pentru cele 25 de state membre ale Uniunii se ridica la 106,3 miliarde de euro, plati. Sprijinul de preaderare va continua in favoarea Romaniei si a Bulgariei, care vor beneficia in total de 1,552 de miliarde de euro, angajamente, precum si in favoarea Turciei, pentru care sunt prevazute angajamente de 286,2 milioane de euro.

Romania va beneficia de fonduri nerambursabile prin programele PHARE, ISPA si SAPARD. Programul PHARE este dedicat parcurgerii etapelor de pregatire de aderare la UE, programul ISPA se refera la investitii in infrastructura de transport si in infrastructura de mediu, iar programul SAPARD se refera la investitii in zona agricola si a dezvoltarii rurale.

Romania va beneficia in anul 2005 de aproximativ 800 de milioane de euro, bani nerambursabili. Programul PHARE va fi in continuare principalul beneficiar, urmand ca 400 de milioane de euro sa fie alocate acestuia.