Prezentat ca o persoana care vorbeste pe sleau, dornica sa stirpeasca coruptia din sinul institutiilor publice, Basescu este considerat un pragmatic in articolul intitulat „Dinamica Basescu“. Atuul sau cel mai mare este ca stie sa se adreseze oamenilor, dar acum Basescu va fi obligat sa se adapteze regulilor si obiceiurilor de la Bruxelles, spunea un diplomat citat de saptaminal.

Intr-adevar, anumiti comentatori ii reproseaza lui Basescu caracterul abrupt. Saptaminalul precizeaza ca noul presedinte nu a ezitat in decembrie sa ceara redeschiderea anumitor capitole de negociere pentru aderarea Romaniei la UE, capitole peste care se trecuse prea repede si care i se pareau facute de mintuiala.

Lui Basescu ii place sa repete ca romanii trebuie sa inteleaga costul integrarii in structurile Uniunii Europene.

Schimbare

Cit despre politica externa a noului presedinte, saptaminalul subliniaza cit de importante sint in ochii acestuia relatiile transatlantice, axa Bucuresti-Londra-Washington fiind o prioritate a politicii sale externe. „In detrimentul UE?“, se intreaba „L’Express“.

Pe plan intern, continua saptaminalul, Basescu vrea sa scada impozitele. Politologul Cristian Pirvulescu, citat de saptaminal, il caracterizeaza ca fiind un democrat foarte pragmatic, al carui program politic se apropie de cel al Partidului Laburist Britanic. In sfirsit, pentru multi, mai ales pentru tinerii si studentii din Romania, el reprezinta inainte de toate schimbarea.

Basescu ii incita sa aiba proiecte si sa le duca la bun sfirsit, pentru ca, le spune, „nu statul va va face fericiti, ci voi insiva“.