Bilantul cutremurului care a zguduit Asia pe 26 decembrie a ajuns la peste 150.000 de morti, aproximativ 5 milioane de persoane ramase fara adapost si 1,8 milioane de oameni care depind de ajutoare umanitare. Concomitent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, aparitia primelor cazuri de boli contagioase in zonele afectate de valurile seismice.

La noua zile dupa producerea catastrofei, ajutoarele incep sa ajunga cu greu in regiunile calamitate. Organizatiile umanitare se confrunta cu dificultati de ordin logistic, cum ar fi traficul congestionat de pe aeroporturi, intirzierile provocate de lipsa vehiculelor de aprovizionare si a combustibilului, precum si drumurile si podurile distruse, care fac imposibila circulatia in zonele devastate.

Dupa Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca, Italia a decretat, miercuri, zi de doliu in memoria victimelor seismului, in urma caruia 18 italieni au murit, iar alti 570 au fost dati disparuti. Autoritatile de la Roma au mai anuntat un ajutor in valoare de 70 de milioane de euro pentru sinistrati.

Intre timp, Politia britanica a interogat un barbat care trimitea e-mail-uri de la o falsa adresa a Guvernului de la Londra, anuntind mai multe familii de moartea unor persoane disparute. Politia a declarat ca destinatarii acestor mesaje pot fi siguri ca este vorba de e-mail-uri false.