Fostii ministri au plecat cu mobila din guvern

de     HotNews.ro
Marţi, 4 ianuarie 2005, 0:00


Din fericire, "echipa Adrian Nastase" nu a avut timp sa scoata si parchetul din birourile ministeriale

Mobilă şi putere
In ultimele zile ale lui 2004, foştii miniştri şi secretari de stat din Guvernul Năstase şi-au făcut bagajele, luind insă cu ei, pe lingă efectele personale, mobilierul din fostele birouri.

Dulapuri, mese şi fotolii luxoase din Cabinetul ministrului Economiei şi din cabinetele a doi secretari de stat din acelaşi minister au fost incărcate in maşini şi au plecat intr-o direcţie necunoscută.

Mobila, in valoare de citeva sute de milioane de lei, aparţine Distrigaz Sud SA, societate care pină nu de mult a avut capital majoritar de stat şi s-a aflat in subordinea Ministerului Economiei.

Florin Georgescu, purtătorul de cuvint al Distrigaz Sud, ne-a declarat că ministerul a cerut Distrigaz Sud să asigure, din banii săi, mobilierul pentru birourile unor demnitari. „A existat un protocol intre noi. La schimbarea guvernului, am inţeles să ne luăm lucrurile inapoi“, ne-a spus Georgescu.

El nu a putut să ne explice pe ce bază legală a plătit o societate de stat mobilierul folosit de ministerul căruia i se subordona şi de ce a rupt un protocol la schimbarea puterii. Dacă acest protocol a existat, el a fost incheiat intre instituţii, nu intre persoane fizice, pentru a se justifica faptul că Distrigaz şi-a luat mobila inapoi.

Georgescu ne-a cerut răgaz pentru a se documenta, dar nu a mai fost de găsit.

Ciudat este că, deunăzi, mobilierul Distrigaz Sud a fost adus inapoi la Ministerul Economiei. Iuliana Niculae, purtătorul de cuvint al ministerului, ne-a declarat că ministrul Codruţ Şereş a cerut să fie adus inapoi mobilierul.

Cu masa de acasă
Misterios a dispărut şi mobila din biroul pe care l-a ocupat Victor Ponta ca ministru pentru aplicarea acquis-ului comunitar. Inlocuitorul său, Cristian David, a fost nevoit să aducă o masă simplă şi citeva scaune pentru a incepe să-şi facă treaba.

Ponta a făcut pe naivul: „Există oameni in administraţia guvernului care sint plătiţi să aibă grijă de astfel de treburi. Probabil că ei au inventare şi justificări. Eu n-am plecat din Guvern cu vreun birou in spate“. Eugen Bejinariu, fost premier interimar, a declarat că nu lipseşte nimic de la Palatul Victoria.

Mai mult, el a susţinut că este posibil ca noua Putere să fie responsabilă de dispariţia unor obiecte de mobilier.
Claudiu Tirziu

Tăriceanu solicită anchetă
Cind a plecat de la Guvern, Adrian Năstase a luat cu el mobilier in valoare de 800 de milioane de lei. Suma reprezintă evaluarea obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe transferate din patrimoniul Guvernului in cel al Camerei Deputaţilor.

Noul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, a oganizat ieri o conferinţă extraordinară de presă pentru a se plinge de situaţia in care a găsit birourile din clădirea Guvernului.

Pe lingă zecile de fotolii şi canapele imbrăcate in piele, scaune ergonomice, mese de consiliu şi dulapuri ce au dispărut o dată cu plecarea lui Năstase, Tăriceanu a constatat că nici aparatura (telefoane, faxuri etc.) din dotare nu funcţiona. „M-am instalat intr-un birou unde mobilierul a fost adus in grabă.

Nu exista nici un computer, iar telefoanele nu funcţionau. Această situaţie a fost intilnită atit in Cabinetul prim-ministrului, cit şi in alte birouri“, a relatat Tăriceanu.

Premierul a menţionat că transferul mobilierului s-a făcut la adăpostul legal al unor ordonanţe de Guvern, insă, cu toate acestea, nu i se pare normal ca transferul de putere să se facă o dată cu cel de mobilier.

Tăriceanu susţine că o bună parte din mobilierul şi aparatura pe care Năstase le-a transferat in biroul său de la Cameră a fost obţinută prin sponsorizări de la firme private şi că au fost demarate cercetări in acest sens.

„Echipamentele au fost aduse prin sponsorizări ale instituţiei Guvernului, nu a unor persoane fizice, de aceea nu e normal ca anumite persoane să plece cu mobilierul. O instituţie cum e cea a Guvernului nu poate accepta sponsorizări de la firme private“, a explicat Tăriceanu.
Florin Ciornei
Cotidianul

Tariceanu ii acuza pe fostii ministri ca au plecat cu mobila din guvern

Transferul de putere la nivel guvernamental a fost ingreunat de faptul ca fostii membri ai Cabinetului au preluat, la plecare, mai multe piese de mobilier si aparatura tehnica, golind birourile care urmau sa fie ocupate de noii ministri, a afirmat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Modul in care am gasit institutia golita de mobilier si de aparatura minima necesara desfasurarii unei activitati normale a facut ca transferul de putere sa se realizeze foarte greu.

In prima zi in care am sosit in cladire, m-am instalat intr-un birou adus in graba, care nu era cel aflat inainte in acea camera, in care nu exista un computer si nu functiona nici un telefon", a spus Tariceanu, precizand ca in stare de nefunctionalitate se aflau atat liniile telefonice normale, cat si cele speciale.

Seful Guvernului a afirmat ca o astfel de situatie, care a fost inregistrata si in cabintele celorlalti demnitari, este inadmisibila, in conditiile in care bunurile disparute ar fi fost obtinute, potrivit premierului, din donatii la adresa Guvernului, ca institutie, si nu pentru anumite persoane fizice.

"Nu cred ca este firesc ca, la transferul de putere, fiecare sa plece cu ce s-a indragostit mai tare. S-ar putea ca si mie sa imi placa un tablou sau o piesa de mobilier, dar nu cred ca este normal sa le iau. Este o practica pe care nu am mai intalnit-o si pe care sper ca nu o s-o mai intalnesc niciodata", a spus Tariceanu.


Bejinariu: Acuzatiile sunt nefondate

Eugen Bejinariu, fost premier interimar, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca toate birourile erau dotate cu aparatura si mobilierul necesare desfasurarii activitatii, in momentul in care noii ministri au fost instalati.

"Toate birourile, inclusiv cabinetul premierului, erau dotate cu mobilier, telefoane si tablouri", a spus Bejinariu, precizand, totodata, ca toate bunurile achizitionate pe baza donatiilor sunt evidentiate in bilantul contabil si se afla la Palatul Victoria.

Bejinariu a aratat ca lipsa computerelor se poate explica prin faptul ca fiecare demnitar are dreptul la un calculator personal, in care sunt stocate diverse documente confidentiale, si a amintit ca in momentul in care si-a preluat mandatul de ministru, si-a instalat in birou propriul aparat. "Acest lucru se putea intampla oricui.

Este hilar sa se spuna ca noi am facut asa ceva sau ca fiecare a plecat cu mobila in spinare", a spus Bejinariu.

Gardianul - 4 ianuarie 2004


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


124 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by