Reprezentantii Guvernului se vor intalni, la 25 ianuarie, cu o delegatie a FMI pentru a discuta despre un memorandum suplimentar de politici economice privind modificarea Acordului stand-by incheiat cu Romania anul trecut, a anuntat ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, citat de RRA.

Totodata, vor fi analizate efectele introducerii cotei unice de impozitare, masura adoptata saptamana trecuta de Guvern. La discutiile avute pe 30 decembrie cu ministrul finantelor, reprezentantii FMI au salutat atitudinea ferma pe care doreste sa o abordeze Guvernul fata de evaziunea fiscala.

Dupa finalizarea discutiilor cu FMI, Executivul va opera o rectificare bugetara in concordanta cu noile obiective. Rectificarea va avea loc cel tarziu la inceputul lunii aprilie.

Acordul cu FMI a fost semnat in iulie 2004. A doua evaluare a acordului, programata pentru luna decembrie, a fost amanata pentru luna ianuarie, dupa instalarea noului Guvern.

Deficitul bugetar de 1,5% nu poate fi depasit

Deficitul bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania si-l poate permite si ar putea fi micsorat pentru a asigura atingerea tintelor de inflatie si deficit de cont curent, a declarat, ieri, reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, citat de Mediafax.

"Obiectivele privind deficitul bugetar si inflatia din 2005 vor fi stabilite la sfarsitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI care va efectua evaluarile doi si trei ale acordului stand-by", a spus Justice. Astfel, vor fi modificate o serie de prevederi incluse in acordul negociat cu fostul Guvern, cum ar fi cele din domeniul fiscal.

Justice a apreciat ca masura noului Cabinet de introducere a cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice si de reducere a impozitului pentru firme de la 25% la 16% se inscrie in tendinta regionala de diminuare a fiscalitatii.

Reprezentantul FMI a aratat ca, potrivit estimarilor Guvernului de la Bucuresti, masurile de diminuare a fiscalitatii au ca efect o pierdere de venituri bugetare de circa 1% din PIB. Aceasta pierdere va trebui compensata prin cresterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor.

Potrivit lui Justice, mai multe tari care au in derulare programe cu FMI au introdus cote unice de impunere, tendinta generala fiind de concentrare a surselor de venituri bugetare in zona impozitelor indirecte.

Executivul a decis, la sfarsitul anului trecut, introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru populatie si companii.

Ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a declarat, saptamana trecuta, ca reducerile de impozit de la 25% la 16% pentru profitul firmelor si de la 18%-40% la 16% pentru veniturile persoanelor fizice vor determina scaderea veniturilor bugetului de stat cu 31.000-32.000 miliarde de lei, din care 24.000 miliarde de lei la impozitul pe venit.

Pentru a compensa aceste pierderi, Guvernul a introdus unele majorari de impozite.

Astfel, a fost abrogata prevederea de reducere a contributiilor pentru asigurari sociale de la 49,5% la 47,5%, care ar fi adus o diminuare a veniturilor bugetare cu circa 9.700 miliarde de lei.

De asemenea, dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri va aduce venituri de 5.400 miliarde de lei. In plus, impozitul pe dividende va fi majorat cu 5% pentru persoanele fizice, urmand sa ajunga la acelasi nivel cu cota perceputa companiilor, de 10%.