Cometa a fost botezata asa dupa numele lui Donald Machholz, cel care a descoperit-o in august 2004. Numele ei oficial este 2004 Q2. Bucurestenii care vor sa vada cometa Machholz pot merge la Observatorul Astronomic Municipal “Amiral Vasile Urseanu”, situat pe bulevardul Lascar Catargiu, nr. 21, in zilele de marti, miercuri, vineri si simbata, intre orele 19.00 si 22.00.

Cometa este suficient de apropiata de Pamint pentru a fi vizibila si fara binoclu, insa doar in conditiile in care cerul va fi intunecat. “In luna ianuarie continua sa fie vizibila, pe cerul de seara, cometa Machholz, C/2004 Q2, ca un astru la limita vizibilitatii cu ochiul liber. In aceasta luna cometa va traversa constelatiile Taurul, Perseu si Cassiopeia.

In noaptea de 7 spre 8 ianuarie va trece la numai doua grade vest de Pleiade, oferind un spectacol cu totul deosebit, cu atit mai mult cu cit in jurul acestei date se va afla la distanta minima de Pamint (0,35 unitati astronomice)”, ne-a spus Harald Alexadrescu, coordonatorul Observatorului Astronomic Municipal “Amiral Vasile Urseanu”.

Cometa Machholz va fi cel mai aproape de Pamint la 5-6 ianuarie, cind se va afla la “numai” 51 milioane kilometri, spun specialistii. Cometa a fost vazuta cu citeva saptamini in urma din emisfera australa. In prezent, se afla in constelatia Taurus. Cometele sint facute dintr-un amestec de piatra si gheata si diferite alte substante.

Cind cometa se apropie de Soare, suprafata ei se incalzeste si o parte se evapora sau, asa cum spun cercetatorii, sublimeaza. Gazul si praful formeaza un cap, numit si “coma” si uneori lasa si o coada. Lumina solara o reflecta si cometa devine vizibila de pe Pamint.

Magnitudinea cometei Machholz poate atinge 4,0, pe cind cea mai stralucitoare stea, Sirius, are magnitudinea minus 1,42. Cel mai indepartat obiect vizibil cu ochiul liber este Galaxia Andromeda si are magnitudinea 3,4.