Dupa „modelul” gimnastelor de la Deva, care s-au plins in nenumarate rinduri de duritatea metodelor de pregatire, actualele si fostele componente ale lotului olimpic american si-au acuzat antrenorii de „practici dictatoriale”. Asemenea colegelor din Romania, gimnastele americane sustin ca au fost obligate sa se antreneze desi erau accidentate si ca au fost infometate, pentru a nu lua in greutate.

Un jurnal american a intervievat 122 dintre cele 300 de sportive care au facut parte din loturile de juniori si seniori ale echipei de gimnastica a SUA in perioada 1982-2004. In urma acestui sondaj, a reiesit ca peste 93% dintre gimnaste au suferit numeroase accidentari ce au necesitat interventii chirurgicale.

De asemenea, 9 sportive din 10 au afirmat ca, desi erau accidentate, au fost obligate de antrenori sa se pregateasca in continuare fara sa consulte in prealabil un doctor. De altfel, 60% dintre gimnaste au declarat ca au fost abuzate verbal de antrenori cind au incercat sa spuna ca sint accidentate. „De mici sintem invatate cu durerea.

Ti-e teama sa spui cit de tare te doare, pentru ca stii ca antrenorul te va pune sa lucrezi in continuare”, a declarat Sierra Sapunar, una dintre cele mai recente membre ale lotului national. Acuzatiile merg mai departe.

Dubla medaliata olimpica Kathy Johnson a declarat: „Am fost nevoita sa iau multe pastile antiinflamatorii pentru a-mi invinge durerile cauzate de o accidentare; a trebuit apoi sa fac spalaturi stomacale cu Maalox”.

Mincare ascunsa in ursuleti

Cresterea in greutate este o problema si in cadrul lotului olimpic al SUA. Sportivele se pling din cauza dietei alimentare. Componentele echipei feminine de gimnastica care au participat la Campionatele Mondiale din 1991 au povestit: „Inaintea intrecerii, primeam atit de putina mincare, incit am fost nevoite sa apelam la membrii familiilor noastre.

Acestia se furisau in hotelul in care eram cazate si ne ascundeau mincare in ursuleti de plus“, spune una dintre gimnaste.

Metode comuniste

Figuri emblematice in gimnastica americana, antrenorii de origine romana Bela si Marta Karoly reprezinta principala tinta a acuzatiilor. „In fata publicului, Bela era mereu surizator, dar in sala de gimnastica devenea rece si nemilos”, sustin gimnastele. „Sint convinsa ca Bela stia despre accidentari, dar nu le lua in seama. Trebuia sa inveti sa te descurci cu asta. Iti era greu sa-i spui.

Prezenta lui te inhiba. Era atit de inalt, iar noi, atit de mici”, spune campioana olimpica din 1996 Dominique Moceanu. Cu toate acestea, gimnasta americana de origine romana ii da credit antrenorului Bela Karoly. „A facut istorie si noi alaturi de el. Sa urci pe podiumul olimpic este o experienta pe care o traiesti o data in viata”, spune Dominique Moceanu.

Desi s-a retras in spatele cortinei, Bela Karoly ramine cea mai influenta persoana din gimnastica feminina americana. Sotia sa, Marta, ocupa in prezent functia de director tehnic al echipei nationale feminine. „Marta are acelasi program dictatorial de antrenamente pe care l-a folosit atunci cind a construit dinastia gimnasticii romanesti in 1970.

Ea crede ca se afla intr-o tara comunista si ca trebuie sa cistige medalia de aur cu orice pret. Dar ea nu stie cite fete pot avea probleme din cauza acestei ambitii”, sustine fosta gimnasta Kim Kelly. Sotii Karoly neaga acuzatiile. „Imediat ce constatam ca o sportiva s-a accidentat, o duceam la medic. Aceste declaratii aparute in presa nu sint decit niste exagerari enorme.

Nu exista probleme in gimnastica. Sigur, din cind in cind apar si accidentari, dar sint inevitabile in orice sport”, spune Bela Karoly. De asemenea, Marta Karoly sustine: „Avem un program bun de antrenamente. Daca ele spun altceva, este treaba lor. Eu stiu ca toate aceste fete cu care lucrez sint sanatoase”.