Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda Bancii Comerciale Romane (BCR), in premiera pe piata bancara romaneasca, un imprumut pe termen lung in valoare de 20 de milioane de euro, destinat creditarii localitatilor cu mai putin de 150.000 de locuitori, anunta un comunicat al BCR.

Din aceste fonduri, BCR va acorda municipalitatilor credite pe o perioada de pana la 15 ani, pentru proiecte de imbunatatire a infrastructurii localitatilor - a drumurilor, furnizarii cu apa, canalizare, termoficare si transport urban.

Creditul este acordat in baza facilitatii Uniunea Europeana/BERD de finantare a municipalitatilor in valoare de 115 milioane de euro, o initiativa a BERD si a Comisiei Europene pentru a sprijini si stimula bancile comerciale sa crediteze municipalitatile mici si medii din noile tari membre ale UE plus Bulgaria si Romania.

Aceasta facilitate este destinata rezolvarii lipsei de finantari pe termen lung pentru orasele si localitatile mici.

Suplimentar fata de creditul BERD, Comisia Europeana, prin programul PHARE, acorda fonduri pentru pregatirea personalului, stabilirea unor proceduri moderne de creditare, precum si pentru asigurarea platii unor experti in aceste domenii de catre municipalitati.

BCR este cel mai mare finantator al creditelor pentru municipalitati din tara, cu un volum de credite de peste 150 de milioane de euro acordate comunitatilor locale.

"BCR deruleaza peste 60 de programe structurale, nationale si regionale lansate in Romania, in valoare de peste 2,6 miliarde de euro", a precizat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.