Deficitul bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania şi-l poate permite şi ar putea fi micşorat pentru a asigura atingerea ţintelor de inflaţie şi deficit de cont curent, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice.

"Obiectivele privind deficitul bugetar şi inflaţia din 2005 vor fi stabilite la sfarşitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI care va efectua evaluările doi şi trei ale acordului stand-by", a afirmat domnul Justice.

Astfel, vor fi modificate o serie de prevederi incluse in acordul negociat cu fostul Guvern, cum ar fi cele din domeniul fiscal.

Cota unică de impozitare

Graeme Justice a apreciat că măsura noului Cabinet de introducere a cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice şi de reducere a impozitului pentru firme de la 25% la 16% se inscrie in tendinţa regională de diminuare a fiscalităţii.

Reprezentantul FMI a arătat că, potrivit estimărilor Guvernului de la Bucureşti, măsurile de diminuare a fiscalităţii au ca efect o pierdere de venituri bugetare de circa 1% din PIB. Această pierdere va trebui compensată prin creşterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor.

Obiectivele privind deficitul bugetar şi inflaţia din 2005 vor fi stabilite la sfarşitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI care va efectua evaluările doi şi trei ale acordului stand-by.

Reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice

Potrivit reprezentantului FMI, mai multe ţări care au in derulare programe cu fondul au introdus cote unice de impunere, tendinţa generală fiind de concentrare a surselor de venituri bugetare in zona impozitelor indirecte.

Executivul a decis, la sfarşitul anului trecut, introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru populaţie şi companii.

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Popescu, a declarat, săptămana trecută, că reducerile de impozit de la 25% la 16% pentru profitul firmelor şi de la 18%-40% la 16% pentru veniturile persoanelor fizice vor determina scăderea veniturilor bugetului de stat cu 31.000-32.000 de miliarde de lei, din care 24.000 de miliarde de lei la impozitul pe venit.

Măsuri compensatorii

Pentru a compensa aceste pierderi, Guvernul a introdus unele majorări de impozite.

Astfel, a fost abrogată prevederea de reducere a contribuţiilor pentru asigurări sociale de la 49,5% la 47,5%, care ar fi adus o diminuare a veniturilor bugetare cu circa 9.700 de miliarde de lei.

Noul guvern al Romaniei şi preşedintele Traian Băsescu

De asemenea, dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri va aduce venituri de 5.400 de miliarde de lei.

In plus, impozitul pe dividende va fi majorat cu 5% pentru persoanele fizice, urmand să ajungă la acelaşi nivel cu cota percepută companiilor, de 10%.

Acordul cu FMI a fost semnat in luna iulie a anului trecut. A doua evaluare a acordului, programată pentru luna decembrie, a fost amanată pentru luna ianuarie, după instalarea noului Guvern.