Avem o presimţire: in 2005, veţi foarte ocupaţi. Insă munca nu va fi totul. Din cand in cand veţi fi siliţi să ieşiţi la cinematograf, fiindcă o pleiadă de filme bune şi cu critici mai mult decat favorabile se pregăteşte să se reverse pe marile ecrane!

Poate că nu sunteţi mari cinefili. Poate că cinemateca nu v-a infiorat prea mult. Dar poate este cazul să incepeţi să luati contact serios cu cea de-a şaptea artă! Iar, dacă aţi văzut atat de multe filme incat puteti fi folosit pe post de enciclopedie, 2005 nu vă va dezamăgi.

Să vedem ce anume aşteptăm să lovească cinematografele anul acesta. incepem cu continuările, fiindcă sunt, măcar in parte, familiare.

“Jurnalul lui Bridget Jones: La limita raţiunii”, cu aceeaşi echipă de şoc formată de Renee Zellwegger, Hugh Grant şi Colin Firth, poate fi vizionat din 7 ianuarie, iar “Doi cuscri de coşmar”(“Meet The Focker’s”, in original), superhaioasa comedie cu Robert De Niro şi Ben Stiller, vine in cinematografe din 18 februarie.

Thriller-ul lui Hideo Nakata “Avertizarea 2” işi va revărsa din nou forţa, printr-o continuare la fel de puternică precum filmul original, iar Sandra Bullock va fi din nou ”Miss Agent Secret”, in ceea ce aşteptăm să fie comedia anului.

Mai sunt pe ţeavă “Războiul stelelor: Răzbunarea Sith”, aşteptat cu mare interes, plus “Harry Potter şi Pocalul de Foc”, insă spre finalul anului, la date neanunţate incă.

In rest, ce să vă spunem? Peliculele de văzut sunt multe, unele cu bugete impresionante, distribuţie şi regie care le recomandă spre vizionare la modul cel mai serios.

“Alexandru”, controversata peliculă despre viaţa lui Alexandru Cel Mare, soseşte pe 14 ianuarie, “Hoţ de diamante”, cu Pierce Brosnan şi Salma Hayek, pe 21 ianuarie, “Don’t Move/Non Ti muove”, o peliculă italiană cu Penelope Cruz in rolul principal, tot in ianuarie, ca şi “Final Cut”.

Urmează pe 25 februarie “Closer”, cu o distribuţie “la modă“ (Jude Law, Julia Roberts, Natalie Portman) şi cu critici foarte bune peste Ocean, “O logodnă foarte lungă“, cu Audrey Tautou, “Sahara”, cu George Clooney şi Penelope Cruz, “Alfie”, cu Jude Law, “Vanity Fair” şi lista poate continua la nesfarşit.

Vrem să vă atragem in mod special atenţia asupra unui film despre care nu ştim cat de bun va fi, dar il are in distribuţie, in rolul doctorului Nicolai, pe Marcel Iureş! “The Cave” a fost filmat in Romania, este regizat de Bruce Hunt şi in el mai apar şi Eddie Cibian, Morris Chesnut şi Piper Perabo.

Cat despre filmele romţneşti din 2005, ele vor exista, dar nu ştim dacă vor funcţiona, ca să zicem aşa. “Păcală se intoarce”, “15”, regizat de Sergiu Nicolaescu, “Azucena”, al lui Mircea Mureşan, “Dragostea cea mare”, semnat de Dan Piţa, şi “Aripi de fluturi”, in regia lui Petre Năstase, cam acestea ar fi.

Nu impresionează, insă cine ştie? Poate vom avea parte de surprize plăcute!