Scriitorul elveţian Christian Haller a scris o carte care vorbeşte despre Bucureştiul de la inceputul secolului XX, despre oraşul supranumit in acele vremuri „micul Paris”.

Romanul se numeşte „Muzică inghiţită”, a apărut la Editura Polirom şi a fost scris după ce autorul a fost de cinci ori la Bucureşti, după 1990, la rugămintea mamei sale. Christian Haller are 61 de ani, o activitate jurnalistică susţinută şi trăieşte in Elveţia, la Launfenburg.

„Muzică inghiţită” este o rememerare a Capitalei de la inceputul secolului trecut. in paginile cărţii reinvie o lume demult apusă, elegantă şi cultivată.

Romanul porneşte de la un element autobiografic: mama lui Christian Haller, care petrecuse 15 ani in Bucureşti, la inceputul secolului XX, il roagă să plece in Romania pentru a vedea dacă acolo, peste decenii, ar mai exista şi altceva in afara propriilor ei amintiri.

Fiul, Christian Haller, face, cinci călătorii la Bucureşti, unde incearcă să inţeleagă cum a ajuns mama sa atat de fericită in Romania, in timpul şederii ei acolo. Romanul descrie stilul de viaţă al Bucureştiului de acum aproape un secol: moda de atunci, vestimentaţia, limbajul, chiar preferinţele culinare.

Ajuns la Romania postcomunistă, eroul romanului „Muzică inghiţită” descoperă un alt Bucureşti, fără parfumul de altădată. El se trezeşte intr-un oraş populat de supravieţuitori ai dictaturii, unii in postura de victime sau dizidenţi, alţii, complici ai regimului comunist.

Muzica inghiţită surprinde o capitală cu mai multe vieţi, toate palpitante, toate fermecătoare, toate cu nota lor de duioşie şi cinism.