La finele anului trecut, Moscova a dezvaluit un secret foarte bine pastrat din perioada sovietica pana in zilele noastre.

Statisticile oficiale privind productia si exportul de diamante au devenit accesibile pe site-ul Ministerului de Finante rus pentru anul 2003! "Dupa descoperirea marilor mine de diamante in URSS, in anii '50, aceste date erau considerate secret de stat", scrie influentul ziar "Kommersant".

A trebuit sa treaca peste un an dupa votul in Duma de Stat asupra declasificarii acestor informatii, pentru ca decizia respectiva sa intre in vigoare. Cotidianul amintit opineaza ca stirea, devenita oficiala, "va face senzatie pe scena internationala. Rusia a devenit primul producator mondial de diamante, devansand statul african Botswana".

Titlul este valabil in termeni pur fizici privind volumul productiei. In 2003, Rusia a produs peste 33 miliarde carate, fata de cele 29 miliarde ale Botswanei, care ramane, totusi, nr. 1 mondial in ce priveste cifra de afaceri intrucat diamantele ei costa mai scump: circa 60 dolari caratul, fata de 51 dolari cel rus.

Rusia e primul exportator dintre tarile exportatoare, dar la scara mondiala nu e decat pe locul al doilea, dupa UE, ce nu e insa producatoare. In Europa este insa cea mai mare piata a diamantelor, iar Rusia exporta multe diamante brute, netaiate, de calitate inferioara.

In epoca sovietica, Moscova avea relatii in domeniul diamantifer cu Africa de Sud si Namibia, desi acestea erau boicotate oficial, la scara mondiala din cauza apartheidului. Azi, ea participa la "procesul Kimberley", dupa orasul sud-african unde, in ianuarie 2003, s-a tinut prima conferinta asupra "diamantelor inlacrimate", ce amintesc de conflictele armate grave din Africa.

Atunci, 43 de tari, intre care Rusia, au convenit sa instaureze un control asupra comertului cu diamante in lume.