Ionut Lupescu, Florin Raducioiu, Ion Vladoiu (foto) si Florin Prunea au multe lucruri in comun. Sint prieteni. Au jucat - mai mult sau mai putin - pentru "nationala" Romaniei la Mondialul din \'94. N-au avut nici o tangenta cu impresarul Ioan Becali. Nu sint legati de Federatie. Acum, cei 4 au declansat o noua ofensiva impotriva sistemului coordonat de la Casa Fotbalului.

Momentul nu e ales intimplator. In Romania tocmai a avut loc o schimbare la nivel politic. Urmeaza sa fie schimbat si conducatorul sportului. Un presedinte ANS dezinvolt ar putea declansa controale la nivelul fotbalului si, cine stie?, poate chiar ar putea cadea citeva capete. Incercarea nu e prima.

In 1997, ministrul Sorin Stanescu a declansat o serie de controale la FRF care s-au incheiat subit cu prezenta ministrului in avionul "nationalei". Dar de atunci au mai trecut 8 ani.

Acuzatiile lui Ionut Lupescu

"Dupa cele afirmate de Mircea Sandu, ca se va retrage cind vrea el si ca Gica Popescu ii va succeda la sefia FRF, Nasu\' da dovada de nerusinare, lipsa de responsabilitate si se comporta de parca federatia ar fi hala lui de carne"

"Mircea Sandu jigneste grav si poate ma intarita sa-mi depun si eu candidatura pentru functia pe care o ocupa in prezent. E singurul post in care poti face ceva pentru fotbalul romanesc. Oricum, pina acum nu m-am gindit daca vreau sa fiu presedinte al FRF"

"Prin venirea lui Marcel Puscas in fruntea ANS, probabil se vor face controale si la FRF, iar Mircea Sandu ar putea fi tras la raspundere"

"Daca seful FRF stie ca e curat si in ordine, n-ar trebui sa-si faca griji in cazul unui control al organelor statului, nu?"

"Eu zic ca e nevoie de o schimbare la FRF, de o alta gindire. Se vehiculeaza ideea continuitatii. Continuitate in nenorociri, poate! Ne-am saturat, vrem curatenie!"

--------------------------------------------------------------------------------

„Daca a fentat legea, lui Mircea Sandu are de ce sa-i fie frica!”

Marcel Puscas, unul dintre cei vizati sa preia sefia ANS, e un vechi adversar al Nasului si al conducerii FRF

Daniel Nanu

- Domnule Puscas, are de ce se teme Mircea Sandu in cazul in care veti fi numit presedinte al ANS?

- Daca in toti acesti 15 ani in care a condus Federatia Romana de Fotbal a facut-o conform legilor tarii, n-are de ce sa se teama. Daca a mai si fentat legea, atunci vor fi probleme.

- Poate presedintele ANS sa declanseze un control amanuntit la FRF?

- De ani de zile Mircea Sandu pune placa potrivit careia federatia nu poate fi controlata. Fals! E o institutie romaneasca si se supune legilor. In plus, Agentia Nationala pentru Sport are rol de supraveghere, coordonare si control in sportul romanesc. Fotbalul e si el un sport, nu?

- Va fi FRF un obiectiv prioritar al dumneavoastra?

- Intii sa vedem daca voi fi numit. Dar nu doar FRF-ul se numara printre obiectivele mele. Sint atitea de facut in tot sportul romanesc!

--------------------------------------------------------------------------------

„E greu si sa scrii o pagina de regulament”

Mircea Sandu le raspunde contestatarilor, sugerind ca nu au pregatirea necesara unor conducatori de federatie

Decebal Radulescu

- Domnule Sandu, credeti ca se incearca indepartarea dumneavoastra?

- Pot sa spun doar ca sint satul de prea mult bine pe care l-am facut. E logic ca va fi o numire politica in fruntea ANS. Dupa ce vad cine va fi instalat presedinte, voi comenta mai multe lucruri. Precizez ca voi colabora cu toata lumea.

- Lupescu, Raducioiu, Vladoiu si alti jucatori va critica pentru modul in care ati condus federatia in acesti ani.

- Eu nu comentez ce spun baietii. Le spun doar ca daca vor fi numiti in anumite functii, sa faca macar cit am facut eu. Adica 4 calificari, un sediu nou de federatie sau complexul de la Mogosoaia. Si sa sadesti un pom e greu. Le-as mai spune ca numai sa scrii o pagina de regulament e foarte dificil. Eu am facut mii.

- O parte a Generatiei de Aur va cere sa demisionati.

- Legat de schimbarea mea m-am pronuntat deja. S-ar putea produce in 2006 cu Gica Popescu. S-ar putea!

- Daca vi s-ar cere sa fie controlate acte din urma cu 10-15 ani...

- Exista legi in aceasta tara pe care toata lumea trebuie sa le respecte. Inclusiv FRF. Punem la dispozitie tot ce avem. Pina acum au fost la noi nu mai putin de 4 controale mari.

"De cind ma stiu, in momentul in care am luat-o pe o cale m-am tinut de ea. Nu m-am miscat sub nici o forma"

Mircea Sandu

--------------------------------------------------------------------------------

„Tin si cu Sandu, si cu Puscas”

Dumitru Dragomir, vicepresedintele FRF si presedintele LPF, a afirmat ca "eu tin si cu Puscas, si cu Mircea Sandu in toata aceasta poveste. Ii voi face sa colaboreze. O sa vedeti. Il sustin pe Sandu pentru ca este un bun conducator". Intrebat daca razboiul mediatic dintre el si Ionut Lupescu a luat sfirsit, Mitica a spus: "Eu i-am apreciat intotdeauna pe Ionut si pe Prunea.

Ei vor binele fotbalului romanesc. Cred ca si-au dat seama ca in ultimul an LPF a facut eforturi mari in ceea ce priveste Divizia A". / Decebal Radulescu

„Miroase a dictatura!”

Florin Raducioiu a luat foc ieri cind a auzit declaratiile facute de Mircea Sandu. "El spune ca Gica Popescu va fi succesorul lui. Pai, eu cred ca FRF nu e o proprietate particulara, un obiect sau un fular pe care il dai lui nea Nae de la Gheorghieni! Federatia este o institutie si Romania e o tara democratica. Presedintele FRF se alege in mod democratic.

La Mircea Sandu miroase a dictatura", a apreciat fostul international. / Eduard Apostol

"Deocamdata nu fac nici un comentariu"

Gica Popescu

"Cind am vorbit de schimbare, nu m-am gindit neaparat la oameni. E clar, o reorganizare trebuie facuta, dar poate fi chiar Mircea Sandu cel care ar trebui s-o inceapa. Are si experienta si relatii in lumea fotbalului"

Mircea Lucescu

"In general, demersul lui Ionut Lupescu este pozitiv, deoarece toate lucrurile din fotbalul romanesc se invirt in jurul lui Mircea Sandu. Nu este el insa singurul vinovat de situatia actuala"

Mircea Angelescu

„Nu-i fraier, e abil!”

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai inversunati contestatari ai presedintelui FRF, crede ca Mircea Sandu va ramine in functie pina la sfirsitul mandatului care expira anul viitor. "Nu pot fi banuit ca sint simpatizant al lui Mircea Sandu, dar indiferent ca ne place sau nu de el trebuie respectat Statutul Federatiei.

A fost ales pina in 2006 si nu poate fi schimbat cu forta", considera fostul arbitru. Porumboiu a mai spus: "Mircea Sandu nu-i fraier si va dainui. Cei mai inversunati adversari ai sai ar trebui sa-i aprecieze abilitatea cu care s-a strecurat printre atitia presedinti si Guverne care s-au perindat de cind conduce Federatia.

Ramin la parerea ca Gica Popescu este cea mai potrivita solutie de a-l inlocui pe Sandu". / Viorel Tudorache

Vacanta scurtata la FRF

Presedintele Mircea Sandu si-a schimbat strategia in privinta vacantei de Sarbatori acordate salariatilor Federatiei. Pentru prima data de cind se afla la conducerea FRF, Mircea Sandu a hotarit ca federalii sa-si reia activitatea in 2005 in prima zi lucratoare a anului.

Spre deosebire de anii precedentii, cind munca la sediul FRF incepea pe 6 ianuarie, acum Nasu\' si compania s-au apucat de treaba la Casa Fotbalului pe 3 ianuarie. Federalii au avut 10 zile de concediu. Exceptie au facut selectionerul Victor Piturca si colaboratorii acestuia care isi vor lua rolurile in primire incepind de astazi. / Viorel Tudorache

ZVON

Nu-l vrea pe Puscas

Gazeta Sporturilor a aflat din surse liberale ca Mircea Sandu a purtat in aceste zile mai multe convorbiri telefonice cu fostul ministru al sportului, Crin Antonescu, si cu secretarul general al ANS, Alexa Gavrila, fost colaborator al lui Antonescu la MTS. Presedintele FRF parea ingrijorat de posibila numire in fruntea sportului romanesc a lui Marcel Puscas.

Acesta este sustinut de PD, dar nu si de PNL, care l-ar prefera in acest post pe Ioan Dobrescu.