Membrii completului de judecata au fost convinsi ca, intrucat computerele pot fi folosite de catre „pirati”, compania producatoare trebuie sa plateasca aceasta taxa, similara unei alte taxe pe care o platesc producatorii de casete audio si video.

Germania are o istorie indelungata in ceea ce priveste colectarea unei taxe de copyright pe casetele audio si video neinregistrate, al carei scop este compensarea posesorilor de drepturi de autor pentru pierderile pe care le sufera din cauza pirateriei.

Compania VG Wort, care activeaza in domeniul drepturilor de autor, este de parere ca, de vreme ce computerele pot fi utilizate pentru piratarea materialelor cu copyright, producatorii de computere trebuie sa plateasca de asemenea aceasta taxa.

VG Wort lupta de mai mult de doi ani pentru stabilirea unei asemenea taxe pentru producatorii de PC-uri si ar fi dorit ca valoarea acesteia sa fie de 30 de euro. Compania intentioneaza acum sa obtina decizii judecatoresti similare pentru toti producatorii de computere din Germania.

Prin aceasta decizie, Germania a devenit prima tara din UE cu o taxa de copyright pe computerele noi. Compania Fujitsu Siemens a anuntat insa ca va face apel.