Pe Valea Prahovei, o camera intr-o vila de trei stele costa de Sarbatori aproximativ 50-60 de euro pentru o noapte. Acum pretul este de 20-30 de euro pe noapte. La pensiunile turistice din toata tara preturile s-au redus cu peste 10%. Si in cazul excursiilor in strainatate lucrurile stau la fel.

O excursie in Egipt, de exemplu, costa acum cu peste 200 de euro mai putin decit in urma cu citeva zile. Ofertele pentru perioada urmatoare sint adresate, in principal, amatorilor de schi, dar si celor care vor sa mearga la cumparaturi in magazine din capitale europene. Au aparut, mai nou, si ofertele pentru indragostiti.

Preturile practicate de unitatile de cazare din statiunile romanesti au scazut dupa trecerea Sarbatorilor de iarna. Reprezentantii patronatelor din turism considera ca tarifele sint acum mai mici cu 50%. Efectele acestei politici au aparut: locurile se ocupa rapid. Si pachetele de servicii oferite de agentiile de turism pentru statiuni din strainatate sint mai ieftine.

Astfel, cei care nu s-au grabit sa plece in vacanta o pot face in aceasta perioada la preturi acceptabile. Anul acesta, multi turisti au ales sa petreaca Revelionul in strainatate. Egipt si Dubai au fost destinatiile preferate. In ultimele zile, preturile au scazut.

Confort la pret redus

Daca in perioada Revelionului un pachet cu croaziera pe Nil si sejur in statiunea Hurghada, incluzind cina festiva de Revelion, cazare in hotel de 5 stele si croaziera cu vas de 5 stele, ajungea la 750-800 de euro de persoana, acelasi pachet de servicii poate fi achizitionat in ianuarie cu 525 de euro de persoana.

Deja solicitarile pentru aceasta tara sint numeroase, mai ales ca sezonul se apropie de sfirsit. „Este cam ultima sansa de a vizita Egiptul pina in primavara, deoarece ianuarie, februarie si martie sint luni de extrasezon pentru aceasta destinatie“, spune Adi Vasilescu, sales manager la agentia Go Travel. Nu numai cei care tinjesc dupa vara pot sa beneficieze de aceasta scadere a preturilor.

Avantaj pentru schiori

Si pasionatii de schi sint avantajati de tarifele din aceasta perioada. Astfel, daca in perioada Revelionului locul intr-o camera dubla intr-un hotel de 3 stele din Austria costa 42 de euro/noapte, acum costa 34 de euro.

„Intr-un hotel de 4 stele din Elvetia, pretul pentru o noapte de cazare a scazut de la 159 la 112 euro, in vreme ce la un hotel de aceeasi categorie din Italia a coborit de la 125 de euro in perioada Revelionului la 61 de euro in prezent“, spune Ana Maria Moanta, marketing manager la Marshall Turism.

Si in statiunile din tara reducerile sint demne de luat in seama. „In tara, pe Valea Prahovei, daca de Revelion o camera intr-o vila de 3 stele costa 50-60 de euro pe noapte, acum turistii se pot caza cu doar 20-30 euro pe noapte. Reduceri importante apar si in cazul hotelurilor“, mai spune Adi Vasilescu.

390.000 de lei camera

Astfel, conform datelor detinute de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, in prezent in Predeal preturile pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus variaza de la 390.000 de lei intr-un hotel de doua stele la 1.180.000 de lei la un stabiliment de 4 stele, in vreme ce in Poiana Brasov preturile variaza de la 700.000 de lei intr-un hotel de doua stele la 2.000.

000 de lei la unul de 4 stele. Managerii din turism sint optimisti in ceea ce priveste numarul de clienti.

„Consider ca cel putin doua saptamini de acum incolo vor fi numerosi turisti. Va fi o perioada buna. De altfel, in prezent nu sint locuri libere pe Valea Prahovei“, spune Dragos Raducanu, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Dragoste si shopping

In lunile urmatoare, tintele programelor agentiilor de turism sint indragostitii si cheltuitorii. Se spera ca turistii vor fi atrasi de reducerile oferite in magazinele din marile capitale europene.

Preturile pentru cei care vor sa se „destinda“ in magazine din alte tari sint accesibile.

Un exemplu in acest sens sint programele de shopping si vizitare la Istanbul: pachetele pe aceasta destinatie se gasesc incepind de la 149 de euro pentru o persoana (plus taxele de aeroport) si includ transport cu avionul Bucuresti - Istanbul si retur, transfer aeroport - hotel - aeroport si cazare doua nopti si mic dejun in hotel de 3 stele.

In Dubai se desfasoara anual cel mai mare festival de shopping. In acest an, evenimentul va avea loc in perioada 4-27 martie. Deoarece aici sint reprezentate toate firmele de renume din lume, numarul participantilor este foarte mare. Reducerile sint insa atractive: pina la 90%. Se practica o reducere a tarifelor si la transport, si la cazare.

Dubai este o optiune mai greu accesibila, din cauza pretului: peste 514 de euro o excursie la festival. Valentine’s Day este considerata, pentru indragostitii cu dare de mina, un prilej de a petrece un weekend romantic in Paris, Venetia sau Roma. Ramine de vazut daca romanii si-au epuizat rezervele financiare de Sarbatori ori si-au pastrat fonduri pentru a petrece un concediu departe de casa.

Invazie slava in statiunile romanesti

Patronii din turism asteapta un numar mare de turisti in perioada de la mijlocul lunii ianuarie, in care ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Revelionul. Ca si in anii precedenti, principalii clienti vor fi cetateni din tarile vecine.

„Cu aceasta ocazie vin turisti din Rusia, Ucraina, Republica Moldova, dar si din Romania“, ne-a declarat Dragos Raducanu, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Acestia vor beneficia de petrecerea trecerii dintre ani la un pret redus de cazare. Evident, masa festiva ii va costa bani in plus.