Romania se situeaza pe pozitia 125 din 161 de tari intr-un clasament alcatuit de Heritage Foundation si cotidianul Wall Street Journal, in functie de indicele libertatii economice, care evalueaza gradul de deschidere a economiilor nationale, transmite Mediafax. Fata de anul trecut, Romania a avansat cu patru locuri, de la pozitia 129.

Pe prima pozitie se plaseaza Hong Kong, pentru al 11-lea an consecutiv, urmat de Singapore, Luxemburg, Estonia, Irlanda, Noua Zeelanda si Marea Britanie. Statele Unite au coborat cu trei pozitii, fata de anul trecut, plasandu-se pe locul 13. Romania este incadrata in categoria economiilor "in cea mai mare parte lipsite de libertate".

Intr-o analiza dedicata evolutiei din ultimul an a economiei romanesti, autorii studiului mentioneaza ca autoritatile de la Bucuresti au accelerat reforma in domeniul energetic, au finalizat proiectele de privatizare si au luat masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri, fapt evidentiat de cresterea investitiilor straine.

Toate aceste progrese sunt plasate in contextul incheierii acordului cu FMI, in martie 2004. Pentru ansamblul economiei, Romania beneficiaza din partea autorilor de un punctaj de 3,58. Cel mai ridicat scor (de 5 puncte) a fost obtinut pentru politica monetara, in timp ce nivelul cel mai redus (2,5 puncte) a revenit capitolului referitor la interventia guvernamentala.

Romania este devansata in clasament de Indonezia, Ruanda si Rusia si se situeaza inaintea Camerunului si Nepalului.

Economiile cele mai reprimate sunt cele din Libia (153), Birmania (Myanmar) (154) si Coreea de Nord (pozitia 155).