Taxele vamale la importul unor categorii de carne de pasare au scazut de la 60% la 45%, printr-o rectificare aparuta in Monitorul Oficial, in ultimul numar din anul trecut. HG nr.

2169/2004 privind exceptarea si reducerea temporara a taxelor vamale de import pentru unele categorii de marfuri pentru anul 2005, publicata pe 21 decembrie 2004, a stabilit la taxele vamale pentru importul de jumatati sau sferturi de pasari si pentru pulpe si bucati de pulpe sa fie de 60%, fata de valoarea maxima a taxei vamale ce se poate aplica, de 96%.

Numai ca, taxa vamala de 60%, valabila pentru tot anul 2005, a fost scazuta la 45%, printr-o simpla rectificare tipografica. Monitorul Oficial a tinut sa precizeze ca rectificarea nu a fost determinata de o eroare ce-i poate fi imputata.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania au declarat ca nu au fost informati de aceasta rectificare, valoarea taxei vamale de import stabilite fiind cea publicata prima data, de 60%. De regula, scaderea taxei vamale favorizeaza importurile.

Anul trecut, 35% din piata interna a carnii de pasare a fost asigurata din import, potentialul intern al industriei de profil putand asigura necesarul la nivel national.