11 mari afaceri, banuite de practici anticoncurentiale

de Daniel Popa     Romania Libera
Miercuri, 5 ianuarie 2005, 0:00Consiliul Concurentei deruleaza in acest moment investigatii ample, in urma unor autosesizari, in 11 mari afaceri. Cele 11 dosare vizeaza o gama impresionanta de domenii de activitate, de la taximetrie la sectorul bancar.
Astfel, o prima investigatie vizeaza piata serviciilor portuare, fiind anchetata o posibila incalcare a prevederilor legislatiei in vigoare de catre Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari si Fluviali din Romania prin negocierea, in numele membrilor asociatiei, cu CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, CN Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati, CN Administratia

Porturilor Dunarii Fluviale SA Giurgiu si CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta si, eventual, cu alte administratii portuare sau maritime, a clauzelor contractuale si a tarifelor pentru serviciile prestate membrilor asociatiei.

O a doua investigatie se refera la piata lemnului pe picior privind posibila incalcare a Legii concurentei prin participare a doua grupuri de firme cu oferte trucate la licitatia organizata de Romsilva pentru vanzarea masei lemnoase pe picior.
Alte investigatii au ca obiect pe piata reparatiilor de vagoane de marfa si serviciilor de acces al transportatorilor pe calea ferata piata serviciului de transport public urban ocazional de persoane, efectuata cu autoturisme in regim de taxi pe teritoriul municipiului Bucuresti.
Inspectorii Consiliului mai desfasoara o investigatie pe piata bancara in legatura cu comisioanele practicate la utilizarea platilor cu carduri VISA si MASTERCARD.

Tot in acest domeniu mai este analizata o posibila incalcare a legislatiei anticoncurenta de catre grupul de banci format din BCR, Banc Post, BRD-GSG, Raiffeisen - Banca Agricola si Banca Comerciala Ion Tiriac, prin stabilirea nivelului comisionului de retragere de numerar perceput detinatorilor de carduri care utilizeaza ATM-urile altei banci decat cea emitenta a cardului.
Piata nisipurilor cuartoase si afacerile grupului Bega in acest domeniu constituie obiectul unei alte anchete derulate de Consiliul Concurentei. Sectorul comercializarii combustibililor auto si piata cimentului sunt alte doua domenii in care Consiliul s-a autosesizat in privinta unor posibile incalcari ale legislatiei anticoncurenta.
Celelalte doua autosesizari care au dus la declansarea unor investigatii se refera la piata imobiliara (privind o posibila incalcare a legislatiei anticoncurenta de catre agentiile imobiliare membre ale Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare - UNAI - ca urmare a hotararii Comitetului Central al UNAI in ceea ce priveste consolidarea unui comision de referinta de 3%+TVA si a unui comision minim

de 2%+TVA) si la piata ingrasamintelor chimice. Alte 16 investigatii au fost declansate la cerere sau in urma unor sesizari.
In domeniul ajutorului de stat, Consiliul deruleaza o investigatie care are ca obiect sprijinul primit de la buget de catre SC ARIS SA Arad.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


163 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by