Noul ministru al finantelor publice, Ionut Popescu, pare sa se confrunte la inceputul mandatului cu o mare problema: criza de oameni. Desi a facut mai multe propuneri, Popescu poate conta deocamdata doar pe doi secretari de stat. Este vorba despre Daniel Chitoiu (n.r.

- in acest moment, controlor financiar in cadrul Curtii de Conturi), cel care va ocupa locul lui Neculae Plaiasu, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), si Doina Leonte - fost secretar general adjunct pe probleme de fiscalitate, pana in 2000, in Ministerul Finantelor Publice - cea care o va inlocui pe Maria Manolescu.

Ministrul Popescu si i-a dorit, fara succes insa, pe actualul economist sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, si pe Petrica Grama, director al Directiei de Evaluare a Veniturilor Statului. Singurul secretar de stat, din vechea echipa, care are sanse sa ramana in "scaun" este Paul Ichim, avand in subordine Trezoreria si Contabilitatea publica.

Singurul demnitar care a primit ordin de revocare din functie este presedintele ANAF, Neculae Plaiasu. Potrivit unor surse din interiorul institutiei, el se va intoarce in structurile MAI. Locul acestuia urmeaza a fi ocupat de Daniel Chitoiu, actualmente angajat al Curtii de Conturi si fin al liberalului Dan Rusanu.

Succesorul lui Plaiasu nu este foarte bogat, potrivit declaratiei de avere, depusa in mai 2004 (vezi facsimil). Angajatii ANAF l-ar prefera ca sef pe Mihail Constantin, directorul Directiei de Colectare a Creantelor, cel care a reusit performanta ca, pentru prima oara dupa 15 ani, sa "aduca" bugetul statului pe excedent.

"El este dorit si agreat de salariati si a fost propus, dar nu are sustinere politica", ne-au declarat sursele citate.

Majoritatea demnitarilor finantisti asteapta schimbarea la serviciu, doar doi dintre acestia- Daniela Gheorghe si Dragos Andrei - aflandu-se in aceasta perioada in concediu.