Liderii Aliantei PNL-PD din Arad i-au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu sa numeasca un reprezentant al acestei formatiuni la conducerea Prefecturii, si nu unul al UDMR, asa cum a cerut Uniunea.

"Am depus o rezolutie la Secretariatul Guvernului prin care solicitam un prefect al Aliantei si am avut discutii directe cu premierul pe aceasta chestiune", a declarat presedintele PNL Arad, deputatul Titu Gheorghiof. Si presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici, considera ca Alianta D.A. este cea care trebuie sa aiba un prefect in judet.

"Am propus Guvernului trei candidati ai Aliantei pentru aceasta functie si toti sunt ai PNL (Doru Sever Jurca, Valentin Paul Neamt si Adrian Nasui – n.r.), in baza intelegerilor facute la nivel local", a spus Seculici.

DETASARE. UDMR nu pare sa tina cu dintii de fotoliul de prefect. Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a anuntat ca organizatia sa a nominalizat un candidat pentru functia de prefect, pe consilierul municipal Levente Horvath, dar ca nu a solicitat Uniunii la nivel central aceasta functie.

"Organizatia judeteana nu a facut o astfel de solicitare, nominalizarea Aradului s-a facut in urma unor discutii dintre liderii Coalitiei formate la nivel central", a spus Kiraly Andras.

CRIZA. O situatie mult mai grava se regaseste la Covasna, judet in care liderii PNL si PD au anuntat ca vor da in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului daca Guvernul va numi un prefect maghiar.

Cele doua formatiuni, carora li s-a alaturat PUR, i-au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu, cerandu-le sa nu cedeze in fata presiunilor UDMR. Ei au amenintat cu demisia din functii si cu dizolvarea filialelor locale daca solicitarea nu le va fi ascultata.

REFUZ

Guvernul a refuzat ieri sa comenteze situatia din Covasna si pe cea din Arad. Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, ne-a declarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat deja ca instalarea prefectilor va avea loc in data de 10 ianuarie, iar pana atunci orice comentariu pe aceasta tema este de prisos.

Nici liderul PD, Emil Boc, nu s-a hazardat sa se pronunte in legatura cu disputa din Covasna.

Boc a spus ca va avea loc o intalnire a liderilor celor patru partide pentru a rezolva situatia si ca deocamdata nimeni nu a incercat macar sa discute cu presedintii filialelor locale ale PNL, PD si PUR in legatura cu amenintarea ca vor da in judecata statul roman daca va fi instalat un prefect al UDMR in acest judet.

SEMNAL

Disputa in privinta numirii prefectului de Covasna a starnit interes si presei internationale. Agentia France Presse a informat ieri ca "proiectul Bucurestiului de a desemna prefecti de origine maghiara a provocat o reactie de aparare la Sfantu Gheorghe", unde mai multe partide politice au denuntat "grava discriminare" la adresa romanilor.

"Numirea unui prefect de origine maghiara, care va duce la plecarea fortata a functionarilor romani, reprezinta o grava discriminare, o violare a normelor europene in materie de drepturi ale omului", ii citeaza AFP pe liderii locali ai Aliantei D.A. si ai Partidului Umanist, care i-au trimis o scrisoare si presedintelui, Traian Basescu.

"Cele doua formatiuni acuza UDMR, partener de coalitie cu partidele la putere, ca vrea sa impuna autonomia teritoriala pe baze etnice in judetele Covasna si Harghita, unde maghiarii reprezinta 80% din populatie", se arata in stirea AFP.

"Romanii din aceste regiuni se simt abandonati si se tem ca numirea unui prefect al UDMR n-ar deschide decat calea pentru manifestarile antiromanesti", mai citeaza AFP din scrisoarea celor doua formatiuni, semnata si de o serie de organizatii neguvernamentale.