Povestea Asirom din ultimii ani poate fi prezentata la cursurile de management ca exemplu de cum poti pierde constant cote de piata. Avantajul celei mai mari retele teritoriale din tara pentru piata asigurarilor, cu o dimensiune invidiata chiar de unele banci, a ramas nefolosit la intregul potential de Asirom.

Cu 48 de sucursale si peste 170 de reprezentante si agentii, compania s-a multumit sa domine doar piata asigurarilor RCA. Noul Eldorado – politele asociate produselor bancare, aflate intr-o ascensiune fara precedent – a fost lasat altor concurenti. "Vom incerca sa remediem acest neajuns.

Suntem deja in discutie pentru o colaborare cu doua dintre bancile mari", ne-a declarat Ion Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, care controleaza Asirom, in cadrul unei intalniri de la finele anului 2004.

Orientarea catre noi produse nu va fi singura schimbare. Cei 2.500 de angajati si 10.000 de colaboratori au motive de ingrijorare. "Vor avea loc si concedieri. Echipa va fi innoita in special la nivelurile conducerii", spune Niculae. Patronul a recrutat, printr-o firma de head-hunting, un director general strain, in persoana lui Fred Heat.

Acesta are insa probleme cu obtinerea permisului de munca si, pana la rezolvare, interimatul il va asigura Ionel Bratulescu. Noul manager strain avea asumata si o tinta de crestere a profitului, insa Niculae sustine ca aceasta nu pregateste o eventuala vanzare a societatii.

"Adaptarea nu este usoara, trebuie facute multe schimbari pentru ca Asirom sa functioneze ca o companie moderne", afirma Heat. El recunoaste ca cel mai greu este de schimbat mentalitatea si modul de lucru al unor angajati.

Pentru a-l ajuta sa se adapteze unor "realitati" organizationale mult diferite de cele intalnite in companiile occidentale, in echipa de conducere a fost cooptata si Steluta Racolta, fost presedinte al Ardaf. Patronul are de ce sa fie suparat pe o parte a angajatilor. Anul trecut, Asirom a pierdut oficial pozitia de lider al intregii piete in favoarea Allianz-Tiriac.

Cota totala de piata nu mai reprezinta nici 18%, in conditiile in care, pana in 1996, nu a coborat sub 50%. Daca la inceputul anilor ‘90 concurenta era ca si inexistenta, societatea avand chiar monopol la asigurarile RCA, intre timp au aparut jucatori mult mai activi.

ING Nederlanden a spulberat 60% dintr-o piata a asigurarilor de viata din care Asirom detinea trei sferturi, iar Allianz-Tiriac a castigat batalia la asigurari generale. In fapt, din cota Asirom au inghitit, in timp, felii aproape toate celelalte firme.

Vina pentru declin nu o poarta doar concurenta. Asirom a fost "dinamitata" si din interior. Ioan Niculae vrea sa relanseze acum relatia cu brokerii de asigurari, care nu au adus societatii nici 20% din venituri. In lipsa unei cereri exprese din partea clientilor, marii brokeri straini nu au lucrat niciodata cu Asirom, preferand societati care platesc mai rapid despagubiri.

Compania a fost nevoita sa isi puna la punct si situatia rezervelor, dupa ce a fost sanctionata anul trecut de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. CSA s-a aflat la un moment dat chiar pe punctul de a cere administrare speciala la societate si a reclamat problemele din organizarea evidentelor contabile si intarzierea adaptarii sistemului informatic.

Dupa privatizarea controversata din 1997, Asirom s-a mai remarcat prin achizitii de actiuni la companiile din grupul Interagro, majorari de capital in numerar la acestea, desi in cazul capitalului sau mai multe majorari s-au facut doar prin reevaluari, plasamente in actiuni necotate sau in societati ulterior devenite perdante, inchise sau lichidate, gen rafinaria Astra sau Hotelul Mara din

Sinaia.

Cota de piata a Asirom, in cadere libera

La inceputul anilor ‘90, cand s-a desprins din fosta ADAS, numele Asirom era similar cu aproape intreaga piata a asigurarilor. Chiar si dupa ce au aparut alti competitori, compania s-a mentinut, pana in 1996, cu o cota mai mare de 50% din piata. Intre timp, Asirom a pierdut monopolul asigurarilor obligatorii RCA, si a fost privatizata.

In 1997, compania mai detinea 47,89% din totalul pietei, pentru ca in anii urmatori cota sa coboare accelerat pana la sub 26% in 2000 si la 17% in 2003. Anul trecut a fost si primul in care Asirom a fost oficial detronata de pe prima pozitie in clasamentul primelor totale subscrise si incasate, locul sau fiind luat de Allianz-Tiriac.

Noul lider a luat un avans considerabil, in special pe segmentul asigurarilor generale. Aici, Asirom a ajuns sa detina mai putin de o cincime dintr-o piata din care ii revenea mai mult de jumatate la mijlocul anilor ‘90. In cazul asigurarilor de viata, cota de piata a coborat sub 13%, fata de aproape trei sferturi in anii in care ING Nederlanden nu isi facuse inca aparitia.