Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a criticat dur Rusia pentru refuzul de a-si retrage prezenta militara din Transnistria, criticile sale venind la scurt timp dupa cele lansate in Parlament de insusi presedintele Voronin, liderul Partidului Comunistilor.

Andrei Stratan a afirmat recent ca reuniunea interministeriala a OSCE de la Sofia, desfasurata in urma cu o luna, a demonstrat cu prisosinta cine doreste si cine se opune rezolvarii conflictului transnistrean in favoarea poporului Moldovei. Ministrul de externe s-a referit, in particular, la faptul ca Rusia a refuzat sa semneze la Sofia o declaratie de stabilitate si securitate pentru Moldova.

Aceasta declaratie, sustinuta de SUA, Uniunea Europeana si Romania, urma sa reconfirme suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei. "Noi, intr-adevar, dorim ca Rusia sa-si schimbe pozitia si sa lase deoparte ambitiile ei imperiale pe care le manifesta chiar daca Uniunea Sovietica a incetat de mult sa existe”, a mentionat Andrei Stratan.

Declaratiile sale survin la numai o saptamana dupa ce presedintele Vladimir Voronin calificase drept copilarii afirmatiile unor oficiali rusi care sustineau ca Moscova nu-si poate retrage armata si munitiile din cauza ca este impiedicata de administratia de la Tiraspol.

«Declaratii pe jumatate sincere»

Incercand sa explice aceasta radicalizare a discursului oficial de la Chisinau fata de Rusia, analistul politic Oazu Nantoi a afirmat ca aceste declaratii ale autoritatilor de la Chisinau sunt doar pe jumatate sincere. "Noi ne aflam in campanie electorala.

Si, in situatia cand evenimentele din Georgia si din Ucraina au demonstrat cat de vulnerabile sunt regimurile corupte, actuala noastra putere incearca sa se protejeze si, respectiv, acesta este un mesaj Occidentului ca actuala guvernare este net prooccidentala si a renuntat la cautarea sustinerii din partea Federatiei Ruse”, a precizat analistul.

Mai mult, in opinia lui Nantoi, puterea comunista de la Chisinau este constransa sa promoveze o politica prooccidentala si din cauza ca ar fi intrat definitiv in dizgratia Moscovei, in urma refuzului de a semna, in noiembrie 2003, Memorandumul Kozak, document ce ar fi permis Transnistriei sa fie recunoscuta pe plan international.

Politica promovata de autoritatile moldovene in ultimele luni in legatura cu problema Transnistriei a provocat un schimb de replici dure intre Chisinau si Moscova, care uneori a degenerat intr-un adevarat razboi diplomatic.

Astfel, intr-o conferinta de presa din luna noiembrie a anului trecut, ambasadorul Rusiei la Chisinau, Nicolae Reabov, s-a declarat sceptic fata de perspectiva europeana a Moldovei si fata de sansele de inlocuire a trupelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria cu un contingent international.

Ulterior, afirmatiile lui Reabov au fost calificate de catre oficialitatile moldovene drept nerespectare a eticii diplomatice. In urma acestei reactii a Chisinaului, ambasadorul moldovean in Federatia Rusa, Vladimir Turcan, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Moscova, pentru a prezenta explicatii in legatura cu criticile aduse diplomatului rus.

In aceste conditii, se pare ca razboiul declaratiilor este departe de a se sfarsi. Dimpotriva, se asteapta ca el sa continue pe masura ce alegerile parlamentare din Moldova se apropie.