Chiar din primele zile de guvernare, Zsolt Nagy, ministrul nominalizat de UDMR pentru a patrona domeniul IT , vine cu planuri ambitioase: sa introduca informatica in programa de studiu chiar din primii ani de scoala, sa doteze majoritatea scolilor, inclusiv cele din mediul rural, cu calculatoare si acces la Internet si sa invete patronii si angajatii IMM-urilor cum pot folosi noile tehnologii in

castigul lor. Din agenda de prioritati a ministerului nu lipsesc nici masurile pentru a "inchide robinetul" scurgerii de creiere catre Vest - adica stimularea informaticienilor talentati sa ramana in Romania. Pentru a afla care sunt prioritatile sale, am adresat cateva intrebari tanarului ministru al Comunicatiilor, Nagy Zsolt.

Rep: Unde credeti ca se afla domeniul IT din Romania fata de celelalte tari din Europa Centrala si de Est si fata de tarile europene ?

Zsolt Nagy: Din pacate, din punct de vedere al utilizarii telefoniei fixe, mobile si a Internetului, ne aflam pe ultimele locuri in clasamentele asupra statelor europene. Insa situatia indicatorilor de comunicare din Romania este mai buna decat a celor din unele state europene precum Bulgaria sau Grecia.

Rep: Unde vreti sa ajunga comunicatiile si tehnologia informatiei in 2008?

Zsolt Nagy: Evident trebuie sa avansam. Dezideratele pentru 2008 sunt ca romanii sa aiba acces la servicii telefonice de calitate la preturi acceptabile, la fel si pentru accesul la Internet la viteze mari. De asemenea, speram ca investitiile romanesti in acest domeniu sa creasca astfel incat industria IT sa reprezinte circa 15 la suta din PIB-ul Romaniei in 2008.

Rep: Cum poate Ministerul Comunicatiilor sa atraga mai multe investitii in IT?

Zsolt Nagy: Din pacate, este mai greu sa oferim facilitati fiscale pentru ca exista o legislatie europeana in domeniu pe care Romania trebuie sa o respecte. Insa exista si alte modalitati pentru a sprijini investitiile. Una dintre acestea este participarea IMM-urilor la marile programe. In ultimii patru ani, domeniul IT a avut o perioada de avant.

Vreau ca ritmurile de crestere, superioare celor din Europa, sa se mentina si in urmatorii patru ani. Vom continua si chiar vom extinde programele initiate de fostul guvern, care s-au dovedit un succes si vom veni cu idei noi.

Rep: Care sunt aceste idei noi?

Zsolt Nagy:In primul rand, vreau sa largim baza societatii informationale (n.r. - utilizatorii calculatoarelor, ai telefoniei fixe si mobile). Vreau sa plecam de la baza, de la omul de rand. De exemplu, una dintre masuri va fi studierea informaticii de catre elevii de varsta frageda.

Bineinteles, sunt necesare resurse financiare pentru dotare cu calculatoare si cu acces la Internet al scolilor, inclusiv cele din mediul rural. Ma gandesc ca una din solutii ar putea fi o subventie.

Rep: Cum vor simti romanii avantajele utilizarii tehnologiilor moderne pe pielea lor ?

Zsolt Nagy: In primul rand, serviciile electronice de genul programului e-guvernare cresc confortul cetatenilor. Romanii nu mai trebuie sa stea la cozi si isi rezolva problemele cu administratia mai repede. Si la nivelul companiilor, informatizarea procedurilor administrative va conduce la cresterea competitivatii.

Rep: Ati spus mai devreme ca unul din dezideratele dvs este ca romanii sa aiba acces la servicii de comunicatii de calitate, la preturi acceptabile. Ce poate face Ministerul Comunicatiilor pentru a stimula reducerea preturilor si cresterea calitatii serviciilor?

Zsolt Nagy:In primul rand, este vorba de cresterea concurentei dintre furnizorii de servicii. Am liberalizat deja piata telefoniei fixe. In al doilea rand, am putea sa oferim firmelor private din domeniu acces la infrastructura existenta si care a fost construita prin investitii ale statului.

Nu este exclus ca statul sa investeasca in continuare in infrastructura prin SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii), urmand ca firmele private sa nu mai fie nevoite sa faca investitii proprii care sa justifice preturile ridicate.

Rep: Ce planuri are Ministerul Comunicatiilor in privinta tinerilor informaticieni romani care prefera sa plece din tara, atrasi de "mirajul" salariilor mari din Vest?

Zsolt Nagy: Sunt familiarizat cu aceasta problema. Solutia - cel putin in teorie -este crearea de locuri de munca pentru tinerii informaticieni si oferirea unor salarii decente. De exemplu, stiu ca la Iasi sunt foarte multi specialisti in IT care nu-si gasesc de lucru. Trebuie atrase investitii in zonele cu astfel de probleme.

Dar nu depinde numai de minister, ci si de autoritatile locale si judetene, care sa fie dispuse sa ofere facilitati investitorilor. De asemenea, in a doua jumatate a anului, sper sa lansam, in colaborare cu George Copos, ministrul de stat pentru mediul de afeceri si IMM-uri, un program prin care sa oferim cursuri de management tinerilor informaticieni care vor sa-si deschida firme.