Cand tocmai ne ingrijoram ca ne tiuie urechile neobisnuite cu linistea de dupa razboiul national al petardelor, neastamparatul presedinte Traian Basescu a detonat o intreaga incarcatura de declaratii-soc: alegeri anticipate imediate, schimbarea presedintilor celor doua Camere, eliminarea partidului imoral al lui Dan Voiculescu, fuziune in primavara intre PD si PNL.

Interviul publicat de ziarul Adevarul a reusit sa scoale din morti pana si PSD, a carui voce aproape ca o uitase o tara intreaga. Ce l-a apucat pe Traian Basescu sa faca, tocmai acum, aceste declaratii-bomba? Intrebarea i-a framantat, deopotriva, in ultimele 24 de ore pe fostii colegi politici ai sefului statului, pe aliatii de conjunctura ai acestora si pe inamici.

Explicatiile au mers de la constatarea iresponsabilitatii - cea mai facila si totodata falsa justificare a demersului lui Basescu - pana la construirea unor scenarii conspirationiste greu de inteles. Fara a putea patrunde prea adanc pe firul sinapselor actualului presedinte, putem trage cateva concluzii, la o zi de la aparitia interviului care a dat peste cap scena politica.

In primul rand, ideea "anticipatelor imediate" este o reluare a temei "intoarcerii catre popor", lansata imediat dupa investitura de proaspatul presedinte al tarii. La vremea respectiva, ea parea o cacealma menita sa infricoseze sovaielnica UDMR si sa dea un branci PUR pentru a sustine un guvern al Aliantei.

Si acum, amenintarea unui scrutin prematur poate avea acelasi efect de intimidare, de data asta pentru a inmuia pretentiile maghiarilor si ale umanistilor in materie de fotolii si portofolii. Reteta poate da rezultat, salvandu-l pe mai putin versatul premier Tariceanu din situatia jenanta de a fi incalecat la negocierile cvadripartite.

Dezvaluirea impuritatii partidului lui Voiculescu, facuta in contextul discutiei despre anticipate, nu e altceva decat un exercitiu de imagine. Traian Basescu incearca "sa se scoata" in fata propriilor votanti, care digera greu alipirea PUR la Alianta pe care acesta a tocat-o cu declaratii taioase in lunile dinaintea alegerilor.

Faptul ca recunoaste acum cat de imoral a fost compromisul cooptarii tejghetarilor lui Voiculescu intr-o majoritate parlamentara necesara proptirii cabinetului Tariceanu in Palatul Victoria nu-l exonereaza total pe Basescu de raspunderea mezaliantei. Oricum, acest exercitiu de onestitate post factum - asumarea erorilor dupa comiterea lor - nu poate functiona vesnic in favoarea lui.

Ce se va intampla dupa ce praful exploziei politice de miercuri dimineata se va mai fi risipit? Pesimistii anticipeaza o criza politica indreptata spre deznodamantul anuntat al anticipatelor. E greu de crezut ca se va ajunge prea curand la o astfel de solutie-limita, altfel perfect democratica.

In primul rand, pentru ca amenintarile PUR - cel mai afectat de deflagratia Basescu - cu parasirea coalitiei par sa se fi transformat, de dimineata pana seara, intr-un scancet. Dupa ce initial convocase pentru ieri la pranz o extraordinara conferinta de presa, pres.

Dan Voiculescu a schimbat tactica, a anulat intalnirea cu ziaristii si a chemat la sfat forurile de conducere ale partidului pret de doua zile. De unde se vede treaba ca temperaturile anormal de ridicate din ultimele zile au condus la inmugurirea democratiei chiar si in PUR. Asa ca sunt putine sanse ca echipa lui Tariceanu sa devina peste noapte guvern minoritar.

Chiar daca s-ar intampla asa, procedurile constitutionale pentru declansarea alegerilor parlamentare inainte de termen sunt greoaie si riscante: o motiune de cenzura reusita, doua incercari esuate de investire a altor guverne, consultari cu presedintii celor doua Camere...

Dupa o astfel de criza prelungita, la a carei adancire si Alianta, si Traian Basescu ar trebui sa contribuie, nu e neaparat sigur ca PNL si PD ar iesi adevarati castigatori ai scrutinului. Asa ca probabil vom fi scutiti de o noua chemare in graba la urne, cu tot balamucul aferent.

Dintre toate zicerile-soc ale lui Traian Basescu din interviul care a cutremurat Romania politica, cea referitoare la inlocuirea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor suna cel mai rau.

Oricat de jignitor pentru Romania este ca sinistrul Nicolae Vacaroiu se cheama "al doilea om in stat", oricate bube ar avea Adrian Nastase, inventarea acestei teme a eliminarii lor din scaunele in care au fost urcati printr-un vot democratic arata a razbunare politica.

Justificarea "necesitatii unei coerente la nivelul actului de guvernare" arata teribil de stangace, mai ales ca vine de la "legistul" Emil Boc. Actualul presedinte al PD, parlamentar cu carte si cu state vechi in Legislativ, stie prea bine ca sefii Camerelor nu pot strica in vreun fel coerenta actului de guvernare, neavand atributii prin care sa blocheze procesul legislativ.

Singurele instante care pot interveni asupra ordinii de zi, a caracterului de urgenta al unor proiecte legislative, in dezbaterile asupra motiunilor s.a.m.d. sunt Birourile Permanente. Iar acesta reflecta fidel tabloul distributiei mandatelor in fiecare Camera.

Adaugand la aceasta si faptul ca pentru atingerea dezideratului debarcarii pesedistilor din fruntea Senatului si Camerei e nevoie - mai ales in cazul forului superior - de modificarea regulamentelor interne, pare tot mai limpede ca aceasta tinta n-are alt mobil decat eliminarea ultimelor cuiburi de rezistenta ale fostului partid de guvernamant.

Tragand linie dupa toate aceste consecinte previzibile ale iesirii publice a sefului statului, se contureaza o perspectiva deloc linistitoare. Traian Basescu isi foloseste darul vorbirii pentru a amorsa false teme de dezbatere politica, dand de lucru prietenilor si dusmanilor deopotriva.

Excelent ca solutie pentru alungarea plictiselii si monotoniei! Mai utila insa ar fi poate etalarea unor probleme cu adevarat importante pentru o tara intreaga in acest moment si de care toata clasa politica risca sa fie indepartata prin astfel de trimiteri spre miriste.