Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) estimeaza ca in acest an numarul posesorilor de automobile care-si vor incheia o asigurare de raspundere civila obligatorie auto (RCA) va fi cel putin egal cu cel de anul trecut, estimat la 60-80% din totalul automobilistilor.

"Preconizam ca gradul de cuprindere cu asigurari RCA sa fie, in 2005, cel putin egal cu cel de anul trecut. In 2004, circa 80% din posesorii de automobile aflate efectiv in circulatie (2,8-3 milioane autovehicule, restul pana la 4 milioane cat sunt inmatriculate nefiind practic in circulatie) au avut polite RCA.

Liberalizarea partiala a pietei RCA din acest an (companiile de asigurari putand practica tarife in limita a plus-minus 10% fata de tarifele de referinta impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - n.red.),

manifestata prin faptul ca cei interesati au putut sa-si aleaga companiile de asigurari in functie de tarifele practicate la RCA, ar putea reprezenta un motiv in plus pentru ca gradul de acoperire cu RCA sa creasca in 2005 fata de 2004", ne-a declarat Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit acestuia, totusi in prima parte a anului, atat pensionarii posesori de Dacii, cat si firmele din domenii precum agricultura sau constructiile, care nu isi folosesc parcurile auto in aceasta perioada, ar putea opta sa incheie asigurarea auto obligatorie abia in urmatoarele saptamani.

Pe de alta parte, firmele de asigurari sunt multumite de vanzarile din campania RCA din aceasta iarna pentru promovarea careia au alocat bugete de mii de euro. "Vanzarile au mers mai bine fata de 2004. Astra Asigurari a obtinut si in acest an contracte importante pentru asigurarea RCA a parcurilor auto.

Printre marile firme si institutii care au incheiat asigurari RCA la Astra Asigurari se numara RATB, Distrigaz, Garda Financiara, Regionala CFR Bucuresti, ADP sector 1, SNP Petrom Maramures, Inspectoratul Judetean de Politie Brasov.

Desi in acest an posesorii de autovehicule puteau opta pentru incheierea politei RCA si doar pe o luna, majoritatea clientilor nostri au achizitionat RCA pe un an intreg", a spus Cosmis Udor, coordonator marketing Astra Asigurari.

De asemenea, reprezentantii Allianz Tiriac sustin ca in acest an incasarile din asigurari auto obligatorii ar putea ajunge la nivelul din 2004, adica aproximativ 13,5 milioane euro. Gavril Muresan, directorul general adjunct al Allianz Tiriac, nu este chiar atat de optimist precum reprezentantii CSA in ceea ce priveste cresterea numarului celor care isi vor asigura masinile.

"Ma indoiesc ca gradul de cuprindere cu polite RCA va creste in acest an in ceea priveste persoanele fizice cel putin in aceasta perioada, pentru ca sunt multe persoane in varsta care nu circula cu masina iarna. In plus, tarifele RCA s-au scumpit fata de 2004 cu 30-35%", a mai spus Muresan.