Locuintele au devenit, in ultimul timp, unul dintre cele mai atractive "obiective" pentru hoti, numarul spargerilor semnalate de romani la politie crescand ingrijorator. Pentru a putea patrunde oriunde, hotii s-au perfectionat atat de mult, incat nici sistemele de alarma nu sunt foarte sigure.

Totusi, singurele solutii la indemana romanilor sunt instalarea unui sistem de alarma si firmele de paza. "Tagma hotilor s-a schimbat, la fel si modul de operare. Multi hoti de buzunare sau de masini s-au reprofilat in ultimul timp pe furtul din locuinte pentru ca valorile pe care le pot fura de la oameni pe strada sau din masini nu sunt prea mari.

Mai nou, hotii nu se multumesc sa ia doar bunurile de valoare, ci distrug totul in casa. Oamenii isi gasesc mobila distrusa, tablourile rupte, tapetul taiat. Tot ce nu poate fi luat, este distrus", ne-a declarat Stefan Crisboi, patronul firmei RPG (Romanian Protection Group).

Numai dupa ce au fost "calcati" de hoti si vor sa se simta in siguranta, multi dintre romani apeleaza la firmele de securitate. "Oamenii vin la noi pentru a se proteja. Inainte de sarbatori si de concedii avem cele mai multe cereri pentru ca cei care doresc sa plece de acasa vor sa fie siguri ca nu-si vor gasi locuinta devastata.

In ultimii ani am ajuns de la cateva zeci de clienti la aproape o mie", ne-a declarat Florin Turloaica, reprezentantul firmei BGS (Bart Guard Security). Cu toate acestea, sub 10 la suta dintre locuintele Bucurestiului au instalat un sistem de securitate, sustine Crisboi.

"Daca in urma cu cativa ani cei mai multi solicitau agenti care sa pazeasca locuinta 24 de ore din 24, acum sunt preferate sistemele de alarma. Acestea sunt mult mai ieftine si mai eficiente, iar apartamentele nu pot fi pazite de un agent. In prezent, doar pentru 10 la suta dintre clienti avem alocati agenti de paza", ne-a precizat patronul firmei RPG (Romanian Protection Group).

El a explicat ca sistemele de alarma pot fi de la cele mai simple, bazate pe senzori de miscare si camere video, pana la unele complexe care pot detecta orice schimbare aparuta in exteriorul sau interiorul locuintei. "Important este ca sistemul sa nu fie nici subdimensionat, nici supradimensionat.

Unii vor de la senzori de vibratie care sunt asezati pe ferestre si usi, pana la camere cu vizibilitate in infrarosu sau senzori pet mai putin sensibili la animalele din casa", a spus Stefan Crisboi. Sistemul de securitate este in legatura cu dispeceratul firmei care transmite echipelor de pe teren semnalul de alarma.

Dispecerul verifica mai intai daca nu este vorba de o alarma falsa apeland telefonul de la locuinta respectiva sau telefoanele mobile ale locatarilor. "Daca cel care raspunde stie parola continuam discutia, daca nu, trimitem echipajul. Timpul maxim de interventie este de 7 minute in orice zona a orasului", a precizat patronul RPG.

Reprezentantii firmelor de paza spun ca in toate zonele Bucurestiului sunt locuinte "asigurate". Foarte putini insa opteaza pentru un "set complet" care sa includa atat paznic, cat si sistem de alarma. Astfel, in cartierele rezidentiale din afara Capitalei pot fi vazuti la portile vilelor si agenti de paza.

"Locatarii caselor din Baneasa, Iancu Nicolae, Snagov, Corbeanca, Otopeni mai prefera paznici la poarta, desi este mai costisitor si presupune mai putina intimitate", ne-a precizat Bogdan Oprea, patronul firmei BGS. Apartamentele reprezinta in prezent peste 60 la suta din totalul obiectivelor pazite.

Un sistem de alarma poate fi achizitionat la un pret pornind de la 100 euro si ajungand la peste 500 euro, in functie de complexitate. Monitorizarea sistemului inseamna plata unui abonament lunar care poate fi de 30 euro in cazul apartamentelor si 50-70 euro pentru case sau vile. "Pe de alta parte, pentru un agent de paza, tariful este de circa 1,3 euro/ora plus TVA.

Se ajunge astfel la 1.000 euro/luna pentru paza unei locuinte 24 de ore din 24", a precizat Bogdan Oprea. Printre clientii de seama ai firmelor de paza se numara aproape toti fostii sau actualii demnitari, deputati, senatori, dar si oameni de afaceri, actori sau vedete TV.

Desi concurenta pe aceasta piata este foarte mare, in tara existand peste 100 firme de paza, de obicei romanii apeleaza la doar zece dintre acestea, care sunt cele mai cunoscute.