Valentin Nicolau, presedintele-director al Televiziunii Romane, a oficializat concluziile Consiliului Director desfasurat luni dimineata. Conform acestuia, nici protestatarii, nici cei incriminati in raportul comisiei de etica nu vor fi sanctionati in vreun fel. Totodata, ieri a fost facuta publica si o scrisoare deschisa semnata de membrii Colegiului Editorial al TVR.

Sustinut de membrii acestui colegiu, Valentin Nicolau nici nu sanctioneaza pe nimeni, dar nici nu ia vreo masura care sa schimbe ceva in activitatea Departamentului stiri al TVR.

Alexandru Costache si ceilalti protestatari nu vor fi sanctionati de oficiul juridic, se arata in comunicatul facut public ieri de Departamentul comunicare si reprezentare al TVR. Dar nici cei ale caror nume apar in raportul comisiei de etica sau au aparut in declaratiile protestatarilor, cum ar fi Lucian Sirb sau redactorul-sef de la Stiri, Cristian Nitulescu.

In schimb, au fost luate o serie de masuri administrative care au ca scop “reorganizarea structurala a Directiei Stiri, care vizeaza o mai buna distribuire a activitatilor jurnalistice, precum si imbunatatirea actului managerial si a comunicarii in interiorul acestei structuri”.

In al doilea rind, s-a hotarit monitorizarea de catre comisia de etica pe o perioada nelimitata a activitatii Departamentului stiri, dar din prisma Statutului Jurnalistului din TVR. Ceea ce poate crea un cadru de sicanare a protestatarilor, fiindca poate fi urmarit modul lor de lucru din punct de vedere formal, problemele de fond fiind complet ignorate.

Faptul ca deciziile lui Nicolau nu ataca direct cenzura si manipularea dovedite de comisia de etica nu este deloc surprinzator. Mai multe voci din TVR au declarat ca se asteptau la acest deznodamint. Neasteptata este insa reactia Colegiului Editorial al TVR, format din redactorii-sefi ai departamentelor din televiziunea publica.

Daca normal ar fi fost ca acestia sa taca si sa nu iasa la rampa cu declaratii din categoria “o mina spala pe alta”, textul emis tot prin intermediul Departamentului comunicare din TVR contine sintagme lemnoase care ii acuza, cu jumatate de gura, pe protestatari ca au indraznit sa spuna ceva:

“Efervescenta opiniilor colportate in acest context a avut drept vehicule jumatatile de adevar, alegatiile bazate pe simple pareri personale si lipsa unor delimitari punctuale ale eventualelor situatii profesionale criticabile”.

Desi raportul comisiei de etica prezinta probleme care intra in sfera cenzurii pe baza declaratiilor a inca 22 de angajati in afara de protestatari, conform scrisorii sefilor din TVR nu se intelege acest lucru: “Cuvintul “cenzura”, asociat realitatilor Romaniei contemporane, pare rupt din manualele de propaganda sau din cartile de istorie.

Este straniu cum, dintr-o data, doar 2-3 jurnalisti din cei peste 400, citi sint angajati in Televiziunea Romana, si-au dat seama ca “exista cenzura””.

Scrisoarea este semnata de:

Titi Dinca (director programe),

Paul Soloc (redactor-sef Redactia Social Economic),

Sabina Pop (redactor-sef Redactia Literatura Arte),

Filaret Acatrinei (redactor-sef Redactia Religie Istorie),

Cristina Andrei (redactor-sef Redactia Stiinta Educatie),

Silviu Jicman (redactor-sef Redactia Teatru Film),

Elise Stan (redactor-sef Redactia Muzica Divertisment),

Mioara Negescu (redactor-sef Redactia Copii Tineret),

Sandor Kacso (redactor-sef Redactia Maghiara),

Luminita Velciu (redactor-sef Redactia pentru Strainatate si Minoritati).