Noul actionar majoritar al PETROM, compania austriaca OMV, a decis sa inceapa anul cu o scumpire a benzinei fara plumb cuprinsa intre 150 si 500 de lei/litru, in functie de preturile pe care le avea fiecare sucursala a societatii. Pretul unic practicat acum de toate statiile PETROM din tara este de 29.900 lei/litru.

Gabriel Nastase, directorul de comunicare din cadrul companiei, ne-a declarat ca, potrivit angajamentelor luate in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, incepind din acest an pe piata romaneasca pot fi comercializati doar carburanti cu un anumit continut de sulf.

“Am inlocuit benzina Premium fara plumb cu un produs care are un continut mai mic de sulf. Imbunatatirea parametrilor calitativi a necesitat introducerea unei tehnologii care a determinat cresteri de pret”, a spus Nastase.

PETROM nu este insa singura companie care a marit pretul la benzina. Rompetrol a scumpit benzina Premium fara plumb cu 500 de lei si benzina Euro cu 700 de lei. Reprezentantii companiei spun ca nu au facut altceva decit sa urmeze politica de preturi a PETROM.

La fel a procedat si LukOil. Purtatorul de cuvint al LukOil, Ghennadi Abalov, ne-a declarat ca preturile au fost stabilite in functie de cele practicate de PETROM.

Mecanismul prin care companiile petroliere ce activeaza pe piata romaneasca opereaza modificarile de preturi a atras atentia Consiliului Concurentei.

Presedintele institutiei, Mihai Berinde, a afirmat ca, “la ora actuala, Consiliul Concurentei este foarte atent si urmareste evolutia preturilor la produsele petroliere, incercind sa identifice daca nu cumva acestea sint rezultatul unor mecanisme anticoncurentiale.

In situatia in care vor exista minimum de informatii din care sa rezulte ca astfel de practici au fost utilizate, Consiliul Concurentei are posibilitatea sa declanseze o investigatie, iar eventualele incalcari ale legii vor fi drastic sanctionate”, a afirmat Berinde.