Articolul publicat de Ziarul de Iasi:

Partidul vizat de Traian Basescu in interviu a fost luat total prin surprindere. PUR a convocat, astazi si miine, sedinte ale forurilor sale de conducere, pentru analizarea "optiunii" presedintelui Traian Basescu privind "alegeri anticipate imediate, in scopul scoaterii PUR de la guvernare".

Liderul PUR, Dan Voiculescu, a apreciat intr-un interviu acordat BBC, ca hotarirea forurilor de conducere ale partidului va fi aceea de retragere de la guvernare.

Intrebat de ce PUR nu se retrage din guvern, vazind ostilitate din partea lui Traian Basescu, presedintele umanist a raspuns: "Probabil ca asta o sa facem. Miine (n.r.vineri) avem Biroul Politic, simbata avem Biroul Permanent si cred ca hotarirea organului colectiv de conducere a Partidului Umanist va fi sa ne retragem de la guvernare".

El a adaugat ca a fost chiar implorat de seful statului sa intre la guvernare: "Domnul Basescu m-a implorat, cuvintul este corect, asa a spus, «va implor veniti linga noi la guvernare, ca sa avem stabilitate politica»".

Daca vor fi alegeri anticipate, PUR va participa pe liste proprii, a mai spus liderul umanist.

"In legatura cu votul nostru pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, asa cum i-am spus si premierului, miercuri seara, intr-o discutie de vreo doua ore, Alianta nu poate conta pe votul nostru.

Votul nostru ramine definitiv in favoarea lui Vacaroiu, ca presedinte al Senatului si a lui Nastase, ca presedinte al Camerei Deputatilor", a mai spus Voiculescu, in finalul declaratiei date la RRA. Situatia PUR ar fi ingrata in cazul unor alegeri anticipate.

Perceput drept un partid la oportunistilor, umanistii ar fi nevoiti sa mearga de unii singurii, ceea ce nu au indrazit nici dupa alegerile locale, cind aveau 6% si Antena 1 la dispozitie.

Basescu: "Te rog" nu intra in vocabularul meu

Traian Basescu a declarat ca in vocabularul sau nu se gaseste expresia "te rog" si ca un presedinte "cere", referindu-se la declaratiile liderului PUR, Dan Voiculescu, conform carora a fost rugat de seful statului sa accepte ca Partidul Umanist sa intre la guvernare. El a adaugat ca nu doreste sa goneasca pe nimeni.

Intrebat daca afirmatiile sale privind alegerile anticipate reprezinta un avertisment la adresa Partidului Umanist, Traian Basescu a declarat ca nu a fost un avertisment, ci "un raspuns sincer" la o intrebare a unui ziarist.

"Eu sint un om care este obisnuit sa spuna ce gindeste si nu trebuie luata decit ca punctul de vedere al lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, care, intrebat de un ziarist despre un anumit lucru, a raspuns foarte sincer", a adaugat Basescu.

Basescu a declarat ca schimbarea din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor se poate face prin modificarea regulamentelor Camerelor, pe care o poate decide majoritatea parlamentara. Seful statului a adaugat ca astfel ar fi creat "un climat de incredere".

"Nu poti pe de o parte sa sustii presedintii de Camere din partea Opozitiei, iar pe de alta parte sa vrei in judetele foarte importante in care Alianta a cistigat cu peste 60 la suta, eu am avut peste 60 la suta, sa vrei prefecti", a afirmat presedintele Basescu, raspunzind intrebarilor jurnalistilor privind afirmatiile sale referitoare la PUR din

interviul publicat, ieri, de cotidianul "Adevarul".

Tariceanu: Alegerile anticipate, in cazul unei crize

Pentru premierul Calin Popescu Tariceanu alegerile anticipate vor fi solutia politica pentru rezolvarea unei eventuale situatii de criza, in cazul in care se va constata ca nu se poate conta pe o majoritate stabila si solida.

"Constat cu nemultumire existenta unor situatii bizare pe scena politica actuala: presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au fost alesi pe baza unei coalitii intre PSD, PRM si PUR. Guvernul Romaniei a fost investit pe baza unei majoritati politice formate in Parlament de Alianta D.A., UDMR si PUR, si cu sprijinul minoritatilor nationale.

La nivel local, in unele Consilii Judetene exista o majoritate constituita in jurul Aliantei D.A. cu PUR, in timp ce in altele majoritatea este axata pe colaborarea dintre PSD si PUR", a afirmat premierul.

El a aratat ca este normal ca acest lucru sa fie clarificat, pentru a asigura coerenta intre conducerea Parlamentului si majoritatea parlamentara, precum si intre guvernarea la nivel central si cea de la nivel local.

"Nu stiu daca celelalte forte politice vor fi avantajate de alegerile anticipate, dar Alianta D.A. va fi! Asadar sint de acord cu declaratia presedintelui Traian Basescu sa avem in vedere aceasta solutie pentru iesirea dintr-o eventuala criza politica. Tin sa precizez cu toata responsabilitatea ca acum nu sintem intr-o situatie de criza politica. Guvernul functioneaza normal.

Noi doar am evocat posibilitatile de lucru pe care le avem in vedere, daca sintem pusi in situatia de a nu asigura o guvernare stabila si in folosul romanilor", a spus Tariceanu.

Pentru liderul democrat, Emil Boc, alegerile anticipate, desi nu reprezinta "o tema de dezbatere", constituie "o solutie" in conditiile in care programul de guvernare aprobat de Parlament nu va putea fi realizat "din varii motive". In aceasta situatie, solutia o reprezinta "intoarcerea la popor", a spus Boc.

"In acest moment nu ne aflam in situatie de criza, dar daca proiectele guvernamentale nu vor putea fi indeplinite, solutia o reprezinta alegerile anticipate", a spus Boc.

PSD vrea evitarea anticipatelor pina in 2006

PSD ia in calcul ca posibila strategie de contracarare a unei eventuale declansari a procedurii privind alegerile anticipate sa nu voteze decisiv impotriva Guvernului Tariceanu in Parlament, astfel incit sa se ajunga la dizolvarea forului legislativ, au declarat surse din partid.

"Pina in martie-aprilie 2006 Guvernul Tariceanu sau orice guvern al Aliantei PNL-PD va functiona, chiar daca va fi minoritar", au precizat sursele citate, precizind ca PSD are ca obiectiv reorganizarea si apoi intarirea inainte de a participa la un nou scrutin parlamentar.

Sursele apropiate conducerii PSD sustin ca atit Ion Iliescu, cit si Adrian Nastase nu doresc alegeri anticipate si nici alti lideri, deoarece urmeaza Congresul PSD la inceputul lunii februarie, unde vor fi alese noile foruri de conducere si apoi va urma reorganizarea si intarirea partidului, care ar putea dura circa un an.

UDMR nu vrea anticipate

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca nu sustine ideea alegerilor anticipate si a unei eventuale schimbari a configuratiei actuale de guvernare, aratind ca Romania are nevoie de stabilitate politica intr-un moment in care se pregateste sa semneze Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Intrebat care va fi pozitia UDMR in cazul in care PUR va decide sa iasa de la guvernare, Marko Bela a declarat ca este absurd sa se discute despre acest lucru in conditiile in care structura de guvernare a fost stabilita in urma cu doar doua saptamini.

C.V.Tudor: Anticipatele vor elimina partidele "de buzunar"

Presedintele PRM, Coneliu Vadim Tudor, saluta propunerea privind organizarea alegerilor anticipate. El apreciaza ca alegerile anticipate vor elimina "partidele artificiale, de buzunar, si vor duce la impartirea justa a scenei politice, intre cei doi poli naturali: stinga si dreapta".

El mai sustine ca "prin actul de curaj si de responsabilitate al alegerilor anticipate se va solutiona criza politica existenta si tara va incepe o noua viata". PRM considera ca "atit Parlamentul, cit si Guvernul sint rezultatul uriasei fraude electorale de la 28 noiembrie 2004".

Ziarul de Iasi