Desertul a cernut valorile in ultimele etape maraton disputate la Dakar 2005. Favoritii s-au distantat in fruntea clasamentului general, in timp ce echipajul romanesc a pierdut miercuri primul concurent, romano-francezul Francois Vulliet abandonind pe drumul spre Mauritania.

Din fericire, Romeo Dunca (Redzone Timisoara) a rulat bine printre dune, mentinindu-se pe locul 129 in clasamentul general.

Mai putin de doua minute despart primele locuri in clasamentul general la clasa moto, ocupate, in ordine, de Cyril Despres (KTM), Marc Coma (KTM Repsol-Red Bull) si principalul favorit al competitiei, Fabrizio Meoni (Gauloises KTM).

Situatie aproape similara la auto, Bruno Saby (Volkswagen), Luc Alphand (Mitsubishi) si Jutta Kleinschmitd (Volkswagen) fiind despartiti de 4 minute.

In concursul rezervat camioanelor, rusul Tchaguine demonstreaza ca nu are rival, obtinind cea de-a treia victorie de etapa, ceea ce l-a detasat in clasamentul general la 25 de minute de urmaritori, principalul contracandidat, Gerard De Rooy pierzindu-si noaptea cu mecanicii din cauza unor probleme la motor.

Bucataria a ars in bivuac

Concurentii au avut parte, ieri, de cea mai dura proba a competitiei desertului. Este vorba de o etapa de 1.200 de kilometri, intre Zouerat si Tidjikja, fragmentata in doua probe cu lungimi aproape egale, dar cu relief diferit, compus dintr-o succesiune de dune, o suta de kilometri de iarba si pietre.

In plus, in timpul pauzei din oaza de la Tichit autovehiculele vor fi inchise, iar mecanici nu vor avea acces pentru eventuale reparatii. Si, ca tacimul sa fie complet, un incediu izbucnit miercuri seara de la explozia unui neon in bivuacul de la Zouerat a distrus bucataria, dar nimeni nu a fost ranit.

Concurentii intirziati in cursa, in special cei de la concursul de amatori, au fost nevoiti sa accepte hrana ramasa in masinile de asistenta si sa doarma in corturi improvizate.