Salariul minim al unui roman este mai mare decit al unui bulgar, dar de 18 ori mai mic decit al unui muncitor necalificat luxemburghez. Cu 80 de euro pe luna, salariul minim din Romania il depaseste numai pe cel din Serbia (73 de euro), Bulgaria (62), Ucraina (36), Republica Moldova (26), Rusia (19).

Potrivit raportului anual dat publicitatii de Federatia Patronatului European, salariul minim legal a crescut semnificativ in Europa (cu circa 9%), cresterea depasind in cele mai multe tari rata inflatiei. Diferentele intre statele europene care au stabilit un nivel minim legal al salariilor ramin insa extrem de mari.

In plus, in multe cazuri, salariul minim asigura un nivel de trai ce se apropie de subzistenta sau chiar coboara sub limita acesteia. Cel mai mare salariu minim il au luxemburghezii, unde un muncitor necalificat cistiga cel putin 1.466 de euro pe luna, iar cel mai mic - rusii, care sint siliti sa se descurce cu doar 19 euro pe luna.

Angajatii din Belgia se pot considera si ei privilegiati, la minimum 1.317 euro pe luna, ca si cei din Olanda (1.264 de euro), Marea Britanie (1.226 de euro), Irlanda (1.213 euro) sau Franta (1.154 euro). Alte state ce ofera conditii foarte bune de salarizare nu impun un salariu minim. Acestea sint Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia si Suedia.

Salarii mici si in noile state membre

Noile state membre ale UE mai au mult pina sa le ajunga din urma pe mai vechile componente ale clubului. Cehia ofera un salariu minim de 238 de euro, Ungaria - de 232, Letonia - de 121, Lituania - de 145, Polonia - de 208.

Si in Europa Occidentala exista tari unde nu curge chiar lapte si miere: Spania are o limita inferioara de salarizare de 513 euro, iar Portugalia - de 374 de euro. E drept ca si preturile sint mai mici.

Chiar in comparatie cu statele din jur, candidatele la aderarea la UE Romania si Bulgaria au mult de recuperat pentru a le putea oferi cetatenilor lor conditii macar decente de trai, potrivit standardelor occidentale.

Diferentele vor fi resimtite acut in momentul aderarii la UE, iar frustrarile inerente au generat temerea vesticilor ca se vor confrunta cu o invazie de lucratori din Est.

Pe de alta parte, nivelul scazut de salarizare face ca Romania sa fie o locatie ideala pentru firmele straine, care isi muta unitatile de productie aici, pentru a reduce costurile folosind mina de lucru mai ieftina.