Ce calitate are in dosarul „RAFO“ fostul administrator Toader Găureanu? Aceasta a fost una dintre intrebările pe care „Cotidianul“ le-a adresat Parchetului Naţional Anticorupţie, care după două zile ne-a răspuns că nu poate să ne ofere nici o informaţie in acest sens.

Răspunsul era important: Toader Găureanu a fost administratorul RAFO in toată perioada in care rafinăria i-a aparţinut lui Corneliu Iacobov şi a acumulat datorii imense la bugetul de stat. Cind dimensiunea pagubei aduse bugetului de stat a depăşit 7.

000 de miliarde de lei, Iacobov s-a retras aparent din afacere şi a vindut RAFO societăţii Balkan Petroleum. Noul proprietar este o societate inregistrată la Londra in 2003 şi are doi parteneri: Central European Petroleum şi VGB Invest.

Aceasta din urmă este parte a grupului VGB, proprietate a fraţilor Octavian şi Marian Iancu, apropiaţi ai altui mare afacerist de partid, Ovidiu Tender. In momentul de faţă, Toader Găureanu este administratorul altei societăţi, Faber Invest & Trade, infiinţată in momentul in care Balkan Petroleum a devenit acţionar majoritar la RAFO.

Faber Invest & Trade se ocupă cu distribuirea pe piaţa externă tocmai a produselor petroliere marca RAFO.

Găureanu are experienţă in acest domeniu, pentru că a fost şi acţionar la RAFO GmbH din Viena, firmă ce s-a ocupat de tot ce au insemnat contractele externe ale rafinăriei in vremea cind aceasta i-a aparţinut lui Iacobov şi prin care se presupune că au fost scoase din ţară sume imense de bani.

In primăvara anului trecut, PNA a ridicat de la RAFO tone de documente, insă reprezentanţii rafinăriei au spus la acea vreme că cercetarea a vizat nu activitatea RAFO, ci a firmelor care au luat produse de la Oneşti.

Timpul pare să le fi dat dreptate: potrivit unor surse din PNA Bacău, nici Toader Găureanu, nici alt director nu au fost pină acum audiaţi in acest dosar.

Răspunsul primit de la PNA Bucureşti nu spune nimic nici despre calitatea pe care o au in dosar oficialii din Ministerul Finanţelor care, vreme de 3 ani, au consimţit să nu recupereze la buget banii cuveniţi.