Premierul Calin Popescu-Tariceanu a numit vineri primii 35 din cei 42 de prefecti. Dintre acestia, PNL ii revin 18, PD - 14 si UDMR - trei. Au mai ramas de numit prefectii din sase judete - Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Valcea si Vrancea.

Potrivit primului-ministru, PUR va transmite in zilele urmatoare persoanele pe care le va propune pentru cele cinci posturi care ii revin in aceste judete. In judetul Caras-Severin s-a stabilit numirea unui prefect din partea UDMR, aceasta formatiune urmand sa desemneze persoana care va ocupa postul.

PNL a obtinut posturile de prefect in judetele:

Alba (Covciu Cosmin Adrian), Arad (Stragea Cristian Dimitrie), Bacau (Berca Gabriel), Bihor (Bolojan Ilie Gavril), Buzau (Bagiu Cristinel Marian), Constanta (Culetu Danut), Galati (Capra Mihai), Giurgiu (Stanisteanu Sergiu Norut), Iasi (Prisacaru Radu Vasile),

Ilfov (Petrache Marian), Mures (Dobre Ciprian Minodor), Neamt (Mocanu Toader), Satu Mare (Bud Radu), Suceava (Onofrei Orest), Teleorman (Izina Ionel), Timis (Draganescu Ovidiu-Virgil), Tulcea (Chirica Lefter) si Vaslui (Toderica Paul).

PD a obtinut prefecturile din:

Bucuresti (Ionescu Silvian), Arges (Cirstoiu Ion), Brasov (Danu Aurelian-Leonard), Cluj (Hardau Mihail), Dambovita (Popescu Jean), Dolj (Giugea Nicolae), Gorj (Popescu-Bejat Stefan-Marian), Harghita (Strujan Constantin), Hunedoara (Vladu Cristian Marius), Ialomita (Cazacu Marinica), Olt (Popescu Octavian),

Prahova (Popescu Corneliu), Salaj (Todea Andrei-Barbu) si Sibiu (Ariton Ion).

UDMR va avea prefecti in:

Bistrita-Nasaud (Szilagyi Ioan), Covasna (Gyorgy Ervin), Maramures (Bondi Gyongyike) si Caras-Severin.

Premierul Tariceanu a subliniat ca nationalitatea prefectului de Covasna nu este relevanta. "Important este ca este cetatean roman, iar in aceasta calitate el se supune legilor tarii. Daca nu va respecta legile, atunci va raspunde pentru acest lucru", a precizat Calin Popescu-Tariceanu.

In opinia sa, numirea unui prefect maghiar la Covasna este rezultatul evolutiilor din ultimii ani.

"In post-tranzitie nu avem tabu-uri sau bariere mentale legate de nationalitate", a comentat primul-ministru pe marginea acestui subiect.

Premierul Tariceanu a tinut sa atentioneze "in mod ferm" proaspetii prefecti ca pozitiile lor depind de randamentul pe care il vor da. "Nu voi ezita sa fac schimbari, atunci cand voi considera acest lucru necesar", a subliniat el.

Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca principalul criteriu luat in calcul la numirea prefectilor a fost competenta. Primul-ministru a explicat ca prefectii sunt un element important al constructiei institutionale la nivel local, ca reprezentanti ai Guvernului in teritoriu.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a mentionat ca de succesul constructiei institutionale depinde succesul actualului Guvern.

Referitor la comentariile aparute in presa pe marginea discutiilor dintre partidele aflate la guvernare asupra desemnarii prefectilor, primul-ministru a spus ca este normal si benefic pentru o tara ca o coalitie guvernamentala sa-si puna in practica propria constructie institutionala, pentru a putea guverna fara sincope.

Rompres

Guvernul a numit prefectii in majoritatea judetelor

Guvernul i-a numit in functii pe noii prefecti din majoritatea judetelor, prin hotariri aprobate in sedinta de vineri.

Majoritatea posturilor de prefecti au revenit Partidului National Liberal, Partidului Democrat si Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

Dintre functiile de prefect atribuite pina in prezent, Partidului National Liberal i-au revenit 18 posturi, in timp ce Partidului Democrat i-au fost atribuite 14 posturi.

UDMR a obtinut patru posturi de prefecti, dintre care unul in judetul Covasna.

Executivul nu a numit, deocamdata, reprezentanti ai PUR in functii de prefect, aceasta formatiune politica urmind sa opteze, in perioada imediat urmatoare, pentru cinci dintre cele sase judete in care nu au fost inca numiti prefecti.

Premierul Tariceanu a precizat ca asteapta ca Partidul Umanist sa transmita in zilele urmatoare persoanele pe care le propune pentru cele cinci posturi de prefecti care le revin.

Singurele judete pentru care nu au fost numiti prefecti si dintre care PUR va avea posibilitatea sa opteze pentru cinci astfel de posturi sint Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Vilcea si Vrancea.

Premierul i-a avertizat pe noii prefecti ca pozitiile lor depind de propriul randament si ca nu va ezita sa ii schimbe din functie, atunci cind va considera ca acest lucru este necesar.

Lista noilor prefecti

Adrian Cosmin Covaciu - PNL (in judetul Alba)

Dimitrie Cristian Stragea - PNL (judetul Arad)

Ion Carstoiu - PD (judetul Arges)

Gabriel Berca - PNL (judetul Bacau)

Ilie Bolojan Gavril - PNL (judetul Bihor)

Ioan Szilaghyi - UDMR (judetul Bistrita-Nasaud)

Aurelian-Leonard Danu - PD (judetul Brasov)

Marian Cristinel Bagiu - PNL (judetul Buzau)

Mihail Hardau - PD (judetul Cluj)

Danut Culetu - PNL (judetul Constanta)

Ervin Gyorgy - UDMR (judetul Covasna)

Jean Popescu - PD (judetul Dambovita)

Nicolae Giugea - PD (judetul Dolj)

Mihai Capra - PNL (judetul Galati)

Sergiu Norut Staniseanu - PNL (judetul Giurgiu)

Stefan Marian Popescu-Bejat - PD (judetul Gorj)

Constantin Strujan - PD (judetul Harghita)

Marius Cristian Vladu - PD (judetul Hunedoara)

Marinica Cazacu - PD (judetul Ialomita)

Vasile Radu Prisacaru - PNL (judetul Iasi)

Marian Petrache - PNL (judetul Ilfov)

Gyongyike Bondi - UDMR (judetul Maramures)

Ciprian Minodor Dobre - PNL (judetul Mures)

Toader Mocanu - PNL (judetul Neamt)

Octavian Popescu - PD (judetul Olt)

Corneliu Popescu - PD (judetul Prahova)

Radu Bud - PNL (judetul Satu Mare)

Andrei-Barbu Todea - PD (judetul Salaj)

Ion Ariton - PD (judetul Sibiu)

Orest Onofrei - PNL (judetul Suceava)

Ionel Izina - PNL(judetul Teleorman)

Ovidiu-Virgil Draganescu - PNL (judetul Timis)

Lefter Chirica - PNL (judetul Tulcea)

Paul Toderica - PNL (judetul Vaslui)

Silvian Ionescu - PD (municipiul Bucuresti)

BBC