Impacarea de la Scrovistea

In plina campanie de reorganizare dupa infringerea in alegeri, PSD s-a trezit descoperit in fata recentelor declaratii ale lui Traian Basescu, care au aruncat, practic, in aer scena politica autohtona. Cei mai importanti lideri ai partidului s-au intilnit ieri pe sest, la resedinta prezidentiala de la Scrovistea, pentru a pregati “contraatacul”.

Iliescu si Nastase au ingropat securea razboiului. Cei doi au avut ieri o intilnire de taina la resedinta de la Scrovistea pe care Traian Basescu i-a pus-o “temporar” la dispozitie fostului presedinte al Romaniei. Din informatiile noastre, Adrian Nastase s-a deplasat la Scrovistea pentru a-l felicita pe Ion Iliescu, care-si sarbatorea ziua onomastica.

N-a fost insa vorba de sampanie, prajituri si cadouri, ca-n alti ani. Situatia politica nu permitea. Surse din PSD ne-au declarat ca, alaturi de Nastase, au mai venit sa-l “felicite” pe Iliescu presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Astfel incit, sub pretextul unei reuniuni de “La multi ani”, cei mai importanti lideri ai PSD au pus la cale, pret de aproximativ doua ore, reactia partidului la recenta “bomba” aruncata de Traian Basescu. Sursele noastre sustin ca cei patru au decis sa renunte pentru o vreme la a mai critica guvernul condus de Tariceanu. “O sa-l lasam sa lucreze.

N-o sa-l atacam”, ne-a declarat sursa mentionata, care a adaugat ca PSD va incerca astfel sa faca imposibila inlocuirea actualului executiv si, prin urmare, organizarea de alegeri anticipate. De asemenea, cei patru au decis sa nu renunte “sub nici o forma” la sefia celor doua Camere ale parlamentului.

In paralel, s-a mai stabilit sa fie contactati cit mai multi lideri internationali, care sa reactioneze fata de “incercarile lui Traian Basescu de a arunca Romania intr-o criza politica de lunga durata”.

“PSD va fi condus de liescu si de Nastase”

Situatia cea mai complicata careia liderii PSD trebuie sa-i faca fata este insa conducerea partidului. Imediat dupa pierderea alegerilor, gruparile interne din partid (cea a lui Nastase si cea a lui Iliescu) s-au reactivat pentru a incerca, fiecare, impunerea unei solutii.

S-a vorbit chiar pe sleau despre faptul ca Ion Iliescu nu mai are ce cauta la sefia PSD (vezi declaratiile lui Mihai Tanasescu si Marian Oprisan).

Altii nu-l mai doreau pe Adrian Nastase, care duce pe umeri povara pierderii alegerilor prezidentiale. Au fost si alte voci care vedeau in Dan Ioan Popescu sau in Miron Mitrea solutii pentru viitoarea conducere a partidului, dar acestea nu erau decit jocuri in favoarea uneia dintre grupari. De ieri insa lucrurile par a se fi limpezit. “N-avem nevoie de complicatii.

Partidul va fi condus, ca si pina acum, de Ion Iliescu si de Adrian Nastase”, ne-au declarat sursele noastre. Cit despre Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, ni s-a explicat ca acestia “n-au fost niciodata mai mult decit niste locotenenti” si ca ei vor accepta faptul ca partidul trebuie sa ramina in continuare pe miinile lui Iliescu si Nastase.