Anul 2005 vine cu o serie de premiere cinematografice care propun publicului, pe de o parte, filme de science-fiction sau animatie, iar de cealalta, filme grele, apreciate de critici. Exista astfel posibilitatea ca bilantul anului 2005 sa arate un public mai serios decit in alti ani, exemplul negativ cel mai elocvent fiiind succesul din 2002 al lui “Garcea si oltenii”.

Citeva superproductii importante vor sosi in acest an pe ecranele romanesti, continuind trendul din 2004. Daca anul trecut am avut “Troia”, “Spiderman 2”, “Stapinul Inelelor 3” sau “Harry Potter”, anul acesta oferta contine “Batman Begins”, “Star Wars”, un nou Harry Potter si vedeta SF a anului - “Razboiul lumilor”, dupa H.G. Wells, in regia lui Steven Spielberg.

Alaturi de aceste filme, printre cele mai importante zece premiere se numara noua productie din seria “Pantera Roz”, “2046” al lui Wong Kar-wai, favoritul criticilor la finalul lui 2004, si “The Aviator”, pelicula despre care se spune ca i-a oferit lui Leonardo DiCaprio rolul vietii.

Alte titluri importante sint “Closer”, un alt film apreciat de critici, “Caderea”, povestea ultimelor 12 ore din viata lui Adolf Hitler (in care este distribuita si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara), si “Sideways”, o comedie reusita care a strins nu mai putin de sapte nominalizari la Globul de Aur.

Trebuie mentionate, de asemenea, “Gegen die Wand”, al lui Fatih Akin, premiat de Academia de Film Europeana, si ecranizarea uneia dintre cartile SF cele mai apreciate de fanii inraiti, “The Hitchhikers Guide to the Galaxy”.

Recolta romaneasca nu este foarte promitatoare

Dintre filmele romanesti care vor aparea pe ecran anul acesta mentionam documentarul “Marele Jaf Comunist”, controversatul “Pacala se intoarce” si “Azucena”, dar si un numar de pelicule a caror premiera nu a fost inca stabilita: “15”, “Dragostea cea mare”, “Ingerul necesar”, “Moartea domnului Lazarescu”, “Un acoperis deasupra capului” si “Aripi de fluturi”.

Tot anul acesta asteptam aparitia intirziata a scurtmetrajului manifest “Project W”. Campania de finantare a filmului a mers mai prost decit se asteptau cei din spatele proiectului, valul de simpatie nereusind inca sa provoace “oamenii de bine” sa contribuie la stringerea celor 300.000 de euro. Probabil insa ca, pina la finalul anului, se va realiza si aceasta pelicula.

Daca productiile romanesti care vor aparea in acest an nu promit foarte mult, filmele straine promit o indepartare de sfera comercialului ieftin. S-a revenit, ca in anii ‘70, la superproductii si se pare ca Hollywoodul inca nu s-a saturat de ele.

In acelasi timp, companiile de distributie aduc din ce in ce mai multe filme grele, care au cistigat aprecierea profesionistilor, nu numai premii de imagine, cum sint Oscarurile sau cele de la Cannes. In 2004, cel mai vizionat film a fost “Troia”, urmat de “Stapinul Inelelor” si de “Patimile lui Hristos”. Pe urmatoarele locuri s-au clasat “Ultimul Samurai”, “Spider-Man 2” si “Harry Potter”.