O alta problema privind taxa de drum a fost pusa pe tapet de catre Automobil Clubul Roman. Autovehiculele cu norme de poluare Euro I nu pot fi identificate dupa talon sau cartea de identitate. Ministerul Transporturilor cauta solutii disperate pentru a acoperi greselile facute la introducerea acestei roviniete.

in plus, rovinieta poate fi cumparata de proprietarul unei masinii in momentul in care acesta va utiliza un drum national. ACR i-a trimis o scrisoare deschisa ministrului transporturilor in care il informeaza pe acesta ca masinile cu Euro I nu pot fi identificate dupa numarul de omologare inscris in talonul sau cartea de identitate a masinii.

Aceasta situatie complica incasarea taxei de drum, pentru posesorii autoturismelor de tip Euro I. Daca acestia vor sa beneficieze de reducerea de 3 euro si sa se incadreze la categoria in care este masina lor, proprietarii trebuie sa mearga la Registrul Auto Roman pentru certificarea vehiculului privind respectarea normei de poluare Euro I. Aceasta "distractie" ii costa pe proprietari 600.

000 de lei. Facand un calcul simplu, proprietarul plateste acesti bani pentru a obtine o reducere de doar 3 euro, adica 120.000 de lei. Daca nu face aceasta identificare, proprietarul masinii va plati taxa de drum maxima adica 24 de euro, atat cat este pentru autoturismele cu norme de poluare non-Euro. ACR explica cum s-a ajuns la aceasta situatie.

Modul diferentiat de acordare a numarului de omologare a fost introdus in momentul in care a fost impusa norma de poluare Euro II, pentru toate autovehiculele importate in Romania. in consecinta, baza electronica de date privind autovehiculele din Romania s-a introdus in 1998, cand masinile noi fabricate in Uniunea Europeana trebuiau sa respecte normele Euro II.

Deci, in prezent nu exista nici o evidenta a autovehiculelor din Romania care respecta norma Euro I. Ministerul Transporturilor s-a conformat sesizarii si a decis ieri ca proprietarii autoturismelor cu Euro I sa dea o declaratia pe propria raspundere in baza careia vor plati taxa aferenta acestei categorii.

in plus ministerul spune ca achizitionarea rovinietei se va putea face pe tot parcursul anului. Astfel un automobilist care nu paraseste localitatea decat in concediu isi va putea cumpara rovinieta atunci. Rovinieta ramane valabila 12 luni din acel moment.

Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a mai hotarat ca la cumpararea rovinietei sa se prezinte doar talonul masinii sau o copie a acestuia. Pentru persoanele juridice acest lucru este valabil numai in cazul in care plata rovinietei se face integral. Doar persoanele juridice vor avea dreptul sa plateasca rovinieta in transe.

"Introducerea taxei de drum a nemultumit multa lume, cu atat mai mult cu cat oamenii au ajuns sa stea la cozi interminabile pentru a da statului bani. Am extins reteaua de vanzare la peste 1.500 de locatii. in plus, am stabilit ca posesorii de masini Euro I care nu au inscris in talon acest lucru sa dea doar o declaratie pe propria raspundere, nefiind necesara prezentarea altor acte suplimentare.

Masina, in schimb, nu poate fi mai veche de 1993 pentru a fi asimilata Euro I. Daca si saptamana viitoare voi constata ca sunt probleme, atunci este posibil sa prelungesc termenul de plata pana la 31 ianuarie 2005", ne-a spus Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor.

Articol de: Georgiana Capuerde, Mircea Gonciar