In primele zece luni ale anului trecut, agentii economici romani au reusit sa vanda pe pietele internationale produse agroalimentare in valoare de 467,8 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 100 milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului 2003.

Astfel, potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare emisa de Ministerul Agriculturii pentru perioada mentionata, Romania a exportat masiv animale vii, seminte de floarea-soarelui, vin, porumb si nuci.

Cabalinele romanesti nu mai au cautare

Daca in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2003 romanii au comercializat in Italia, Polonia si alte tari cai, magari si catari in valoare de de 8,9 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului trecut, s-au exportat cabaline de numai 6,7 milioane de euro. Balanta MAPDR mai arata ca si exporturile de miere au scazut.

Astfel, Romania a exportat, in 2004, miere de numai 14,3 milioane de euro, cu 2,4 milioane de euro mai putin fata de ianuarie-octombrie 2003. De asemenea, au scazut si exporturile la vin, de la 17,3 milioane de euro in 2003, la 16,9 milioane de euro in 2004. Tarile in care au fost vandute cele mai mari cantitati de vin sunt Republica Moldova, Germania, Marea Britanie si SUA.

Ovinele si caprinele domina exporturile

Animalele vii detin prima pozitie la exporturi, respectiv 24,7% din valoarea acestora, pana la sfarsitul lunii octombrie 2004 fiind comercializate in strainatate peste 87,3 mii tone. Valoarea animalelor vii vandute in strainatate, in primele zece luni ale anului trecut, este de aproximativ 115,7 milioane de euro.

Dintre acestea, ovine si caprine de aproape 70 milioane de euro au fost exportate in tari precum Grecia, Italia sau Arabia Saudita. Potrivit Ministerului Agriculturii, pe locul doi se situeaza semintele de floarea-soarelui, fiind vandute in strainatate cantitati din acest produs la o valoare de circa 50 milioane de euro.

Au crescut exporturile de nuci

Potrivit balantei MAPDR, in acest an au ajuns in strainatate 11.400 tone de nuci, in valoare de peste 15 milioane de euro, fata de numai 4,8 milioane tone in 2003. Totodata, agentii economici au exportat porumb - 210,6 mii tone - cu o valoare de 24,4 milioane de euro, 149 mii tone sroturi de floarea-soarelui si soia si 94,1 mii tone ulei de floarea-soarelui, la pretul de 47,7 milioane de euro.

Produsele care nu au avut succes pe pietele externe au fost preparatele sau conserve din carne, firmele din Romania reusind sa vanda numai 3,5 mii de tone.