Asigurarea locuintelor pentru despagubirea in cazul producerii cutremurului de care tot vorbesc in ultima vreme televiziunile de scandal costa doar cateva zeci de euro pentru garsoniere si apartamente. Valoarea politelor este calculata ca procent din suma asigurata, care nu poate fi mai mare decat valoarea de piata a respectivei locuinte.

De exemplu, polita de asigurare a unei garsoniere in valoare de 20.000 euro costa circa 18 euro. Pentru a asigura un apartament de doua camere, in valoare de 30.000 euro, pretul politei este de 27 euro, iar in cazul unui apartament cu trei camere in valoare de 40.000 euro, polita costa aproape 36 euro. In cazul incheierii unei polite de asigurare pentru o casa a carei valoare de piata este de 100.

000 euro, polita de asigurare costa 90 euro.

Preturile politelor de asigurare pot fi mai mari sau mai mici, in functie de societatea de asigurare care preia riscul.

Pentru incheierea unei polite, proprietarul trebuie sa completeze o serie de formulare puse la dispozitie de asigurator, care cer informatii referitoare la anul in care a fost construit imobilul, materialele de constructie folosite la ridicarea acestuia, suprafata locuintei, inclusiv incuietorile pe care le are la usa.

Politele asigurari sunt si pentru riscuri precum incendiu, explozii, inundatii, caderea aparatelor de zbor.

Sume mai mari trebuie platite in cazul locuintelor aflate in imobile construite intre anii 1945-1960. Astfel, pentru asigurarea unei case in valoare de 100.000 euro, polita ajunge la 130 euro. De asemenea, pentru asigurarea unei garsoniere in valoare de 20.

000 euro, aflata intr-un imobil construit in aceeasi perioada, polita de asigurare in cazul producerii unor calamitati naturale ajunge la 26 euro. Politele pentru asigurarea unor apartamente in valoarea de 30.000 euro, respectiv 37.000 euro costa 39 euro, respectiv 48 euro.

Polite mai scumpe la casele vechi

Pentru o casa din lemn, a carei valoare este de 100.000 dolari, polita de asigurare costa 500 dolari. Totodata, o casa din alte materiale, ridicata inainte de 1945, poate fi asigurata prin achitarea unei polite in valoare de 180 euro. In cazul unui apartament aflat intr-un imobil construit inainte de 1945, cu o valoare de piata de 50.000 euro, valoarea politei de asigurare ajuge la 90 euro.

Unele societati de asigurare nu incheie polite pentru asigurarea acestor locuinte decat daca sunt aduse documente care sa ateste ca respectivul imobil rezista la un cutremur de sapte grade pe scara Richter sau ca au fost efectuate lucrari de consolidare.

Bunurile, asigurate separat

Cei care doresc sa-si asigurare bunurile din locuinta trebuie sa incheie inca o polita de asigurare. Valoarea acesteia este direct proportionala cu valoarea asigurata.

De obicei, societatile de profil incheie polite pentru asigurarea mobilei, electronicelor si electrocasnicelor. Pe lista bunurilor care nu pot fi asigurate se afla blanurile si bijuteriile de serie din metale pretioase.