Oamenii fostului premier au ocupat un etaj intreg

Adrian Nastase a intors Camera Deputatilor pe dos. Un intreg etaj a fost evacuat si amenajat pentru el si pentru staff-ul sau extrem de numeros. Fostul premier si-a instalat la Camera un adevarat "miniguvern", aducand cu sine de la Palatul Victoria nu mai putin de 47 de consilieri, printre care Anca Alexandrescu, Alex Popa si Elena Dumitru.

Fostul ministru al Administratiei, Gheorghe Emacu, a fost numit sef de cabinet al presedintelui Camerei. Etajul P1, unde se afla biroul lui Nastase, a fost ocupat in intregime de oamenii sai, fiind evacuati si mutati in alta parte chiar si secretarul general al institutiei, impreuna cu directorul Serviciului Administrativ.

Mesele, scaunele, fotoliile si aparatura din birouri au fost scoase si ascunse prin WC-uri si pe holurile mai indepartate, iar in loc a fost aranjata mobila adusa de la guvern, covoare noi si calculatoare ultraperformante pentru oamenii lui Nastase, care si-au si luat posturile in primire.

Romania Libera - 8 ianuarie 2005

Adrian Nastase umple Camera cu sinecuristi

Ada Mesesan, Cotidianul

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, este pe cale sa-si construiasca un guvern personal in Palatul Parlamentului, alcatuit din o parte dintre fostii sai secretari de stat si consilieri personali pe care i-a avut pe cind era premier. Acestia vor fi platiti din bani publici si isi vor desfasura activitatea in conditii incontestabil mai luxoase chiar decit deputatii.

Printre cei „salvati“ de Nastase se numara Gabriela Coman, fost secretar de stat la Agentia Nationala pentru Adoptii, Gheorghe Emacu, ex-secretar de stat in Ministerul de Interne, Elena Dumitru, fost ministru al Muncii, Claudiu Seucan, ex-secretar de stat la Justitie, Anca Alexandrescu, fiica directorului cotidianului „Independent“ si fost consilier guvernamental.

In ceea ce priveste viitorii consilieri ai presedintelui Camerei Deputatilor, ne-au fost indicate si numele lui Dan Andronic, fostul director al campaniei electorale prezidentiale a lui Adrian Nastase, si al sociologului Vladimir Pasti, de asemenea implicat in campania electorala a fostului premier.

Aceste nume ne-au fost confirmate de Alin Teodorescu si Victor Ponta, dar cel putin Andronic a negat viitoarea sa angajare la Camera.

Numarul exact al viitorilor consilieri inca nu se cunoaste. O persoana din aparatul tehnic al Camerei ne-a declarat ca nu mai putin de 41 dintre cei 65 de angajati aflati in prag de pensionare au primit instiintate sa-si faca formele si sa plece, pentru a le face loc viitorilor consilieri ai lui Nastase. Alte surse ne-au indicat ca ar fi vorba, in total, de 47 de consilieri.

Consilierii lui Nastase urmeaza sa-si desfasoare activitatea in conditii de invidiat. In birourile lor, amplasate la nivelul P1, la citiva metri de ansamblul de incaperi alocat lui Adrian Nastase, au fost mutate in aceste zile piese de mobilier de lux care au disparut la sfirsitul lunii decembrie din sediul Guvernului.

Calculatoare si mobila de lux pentru PSD

Cind Calin Popescu Tariceanu a anuntat public faptul ca Guvernul a fost devalizat la plecare de demnitarii PSD, acestia, in frunte cu Adrian Nastase, au negat vehement acuzatia, ex-premierul interimar, Eugen Bejinariu, recunoscind cu greu doar transferul unei masini de teren VW Touareg de la Guvern la Palatul Parlamentului.

Despre mobilier el nu stie nimic: „Mobilierul e in birourile din Guvern, unde sa fie in alta parte?“. Fostul cancelar Alin Teodorescu a recunoscut migratia mobilierului: „A fost un schimb legal intre institutiile statului, de la Guvern la Camera.“

Consilierii lui Nastase vor opera pe calculatoare ultimul tip, extraplate, cu plasma. Fotoliile si canapelele din incaperi sint acoperite cu o piele moale, maron-roscat, identica cu a jilturilor ergonomice plasate in spatele fiecarui birou.

Spatiul pe care il vor invada din februarie viitorii consilieri ai lui Adrian Nastase, care cuprinde aproximativ 20 de incaperi de dimensiuni diferite, a apartinut partial, pina in decembrie, directorilor si functionarilor care se ocupau de circuitul documentelor legislative. Acestia au fost mutati peste noapte intr-o incapere mica de la nivelul 1M.

Fostele secretare au ajuns directori

Cei 4 secretari si cei 7 fosti consilieri ai ex-presedintelui Camerei, Valer Dorneanu, au fost distribuiti in alte posturi. De exemplu, fosta sefa de cabinet a lui Dorneanu, Cristina Stroescu, a devenit directorul Directiei pentru relatii euro-atlantice.

Desi organigrama actuala prevede la cabinetul presedintelui doar 11 angajati, la ultima sedinta a Biroului Permanent a Camerei Deputatilor, in decembrie, Adrian Nastase a propus, potrivit deputatilor Ioan Oltean si Eugen Nicolaescu, „reorganizarea personalului alocat membrilor Biroului“, respectiv marirea personalului.

Luni, Adrian Nastase se intoarce din vacanta de iarna pe care a petrecut-o la Predeal, colaboratorii sai precizind ca il asteapta sa faca o prima inspectie de lucru in spatiul pe care l-a pregatit, la Parlament, pentru viitorul sau cabinet.

Cotidianul - 8 ianuarie 2005