Romanii urmeaza sa se lamureasca cam cite parale fac ofertele bancare de credit pentru diverse bunuri. Chiar daca nu recunosc, unii bancheri sint suparati. Afisarea la loc vizibil a dobinzii anuale efective arata cit de scumpe sint, de fapt, creditele.

Dobinda anuala efectiva consultata la vedere, nu calculata de client din contracte scrise cu litere microscopice, va reduce serios profiturile bancilor daca acestea nu-si vor revedea dobinzile si nivelul taxelor si comisioanelor. Din acest motiv, bancile cer ca obligatia afisarii dobinzii sa fie aminata. In schimb, intermediarii de credit se afla in ilegalitate.

Guvernul Nastase a uitat sa stabileasca institutia care trebuie sa le autorizeze functionarea potrivit legii. Si bancile, si intermediarii acuza lipsa normelor. Dar si unii, si ceilalti sint deja pasibili de amenzi pina la un sfert de miliard de lei.

Pentru ca vreme de 6 luni bancile nu s-au sinchisit de prevederile legii intrate in vigoare pe 6 ianuarie, zilele trecute simulau de zor formula de calcul a dobinzii anuale efective (DAE). Neafisarea la loc vizibil a DAE, dar si nerespectarea altor prevederi din lege, poate usura buzunarul contravenientilor cu pina la un sfert de miliard de lei. Si vorbim de buzunarul presedintilor de banca.

BNR va controla bancile, pentru a vedea daca se conformeaza. Institutiile de credit nonbancare, cum sint Euroline Retail Service si Credisson, prezente in marile lanturi de magazine, se afla, incepind de joi, 6 ianuarie, complet in afara legii. Ele nu mai sint autorizate sa functioneze.

Autoritatea care nu exista

Legea intrata in vigoare zilele trecute stipuleaza la unul dintre articole: „Autoritatea competenta va supraveghea indeplinirea conditiilor legale pentru inregistrarea si emiterea autorizatiei pentru creditor sau pentru intermediarul de credit, dupa caz.

Pentru exercitarea activitatii de creditare reglementate de prezenta lege, creditorii si intermediarii de credit trebuie sa obtina in acest sens o autorizatie oficiala“. In cazul bancilor, autoritatea competenta este certa: BNR. In ceea ce priveste intermediarii de credit, lipseste cu desavirsire.

Potrivit legii, in termen de 90 de zile de la publicarea legii (6 iulie 2004), autoritatea competenta ce autorizeaza si reglementeaza activitatea intermediarilor de credit trebuia stabilita de Executiv. Guvernul Nastase s-a luat cu alte treburi si a uitat.

Din surse bine informate, aflam ca noul Executiv a sesizat problema si cauta o institutie care sa readuca piata de retail in limitele legii. Aceasta va trebui, la rindul ei, sa emita norme de autorizare si apoi sa-i evalueze, potrivit acestora, pe toti intermediarii de credit. Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar putea fi abilitata sa faca acest lucru.

Intre timp, institutiile de finantare nonbancare sint intr-o bezna totala. „Legea nu are norme de aplicare. ANPC si/sau BNR nu au publicat in termenul de 90 zile normele privind autorizarea activitatii de creditare. In consecinta, nu se stie cine este autoritatea competenta sa autorizeze astfel de institutii.

Mai ales daca avem in vedere ca pina in acest moment nici o lege nu confera dreptul BNR/ANPC de a supraveghea institutiile financiare. Pina la aparitia normelor, Credisson functiona legal, ca pina acum“, ne-a comunicat Departamentul juridic din cadrul Credisson, institutia financiara ce colaboreaza cu Flanco.

Transparenta va dijmui profiturile bancilor lacome

Daca pina mai ieri era limpede doar pentru cunoscatori, de acum este clar pentru toata lumea. In spatele sloganurilor comerciale care preainaltau creditul fara giranti, avans sau pe baza de buletin, se ascundeau comisioane bancare de toate tipurile, polite de risc financiar de neplata, de viata sau pentru bunuri, taxe de deschidere a contului, de administrare a contului, de inchidere a contului.

In fapt, cu cit creditul este mai usor de obtinut, cu atit este mai ruinator pentru buzunar. Desi bancherii sustin sus si tare ca si inainte costurile creditarii ce veneau peste dobinda puteau fi studiate pe-ndelete in contractul de imprumut, este clar ca noua legislatie aduce unele banci in situatii jenante fata de concurenta.

Pentru ca la capitolul comisioane sint in Romania societati bancare ce au sarit bine peste cal, costul real al creditului fiind cu pina la 10 puncte procentuale peste dobinda propriu-zisa.

Dobinda anuala efectiva consultata la vedere, nu calculata de client din contracte scrise cu litere microscopice, va reduce drastic profiturile unor banci daca acestea nu-si vor revedea dobinzile si nivelul taxelor si comisioanelor. Si se poate spune ca zbaterea acestora a inceput deja.

De exemplu, o serie de retaileri care comercializeaza electrice si electrocasnice in rate refuza momentan sa mai vinda. „Acum nu mai acordam credite, pentru ca banca vrea sa schimbe conditiile“, ne-a declarat un ofiter de credite de la un magazin de profil.

De asemenea, o serie de magazine nu au afisat inca DAE, explicind fie ca li s-a defectat softul, fie ca nu au primit instructiuni de la bancile care ii crediteaza. „Inca nu am afisat-o (DAE - n. red). Asteptam instructiuni de la banca“, ne-a povestit un alt ofiter de credite, in timp ce scotea temator de sub birou o hirtie pe care era calculata DAE.

Daniel Oanta, Alina Stanciu