Consiliului Concurentei s-a autosesizat anul trecut si a declansat o investigatie referitoare la posibila incalcare a prevederilor Legii concurentei de catre Visa si MasterCard, prin stabilirea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile realizate la punctele de vinzare. Dintr-un motiv asemanator, s-a declansat in anul 2002 o investigatie ce viza principalele banci de pe piata.

Comisioanele au fost stabilite in baza regulilor si regulamentelor Visa si MasterCard aplicabile pe plan international, ce prevad ca toate bancile sint libere sa isi stabileasca comisionul de schimb national. Daca nu exista astfel de acorduri, institutiile bancare vor utiliza ratele intraregionale pentru a asigura functionarea eficienta a sistemelor de plata prin card.

De asemenea, toate comisioanele interbancare au legatura indirecta cu posesorul de card, fiecare banca emitenta fiind libera sa stabileasca nivelul comisioanelor practicate pentru clientii sai, in functie de propria politica de comisionare si de serviciile oferite.

Astfel, Visa si MasterCard au solicitat o derogare de la prevederile Legii concurentei, ce se poate acorda in cazul in care ar avea efect benefic. De altfel, Comisia Europeana a acordat o astfel de derogare in 2002. Pentru ca ancheta sa se finalizeze mai repede, Consiliul Concurentei a decis sa comaseze cele doua investigatii.