Microsoft face primul pas pe piata antivirus, lansand doua programe gratuite: unul omoara cei mai periculosi virusi, celalalt se ocupa de spyware. Este primul semn de dupa achizitia din 2003 a antivirusului romanesc RAV, produs de GeCAD.

Microsoft a anuntat ca utilizatorii sai pot descarca gratis programul Windows AntiSpyware care va curata computerele infectate de spyware. Din 11 ianuarie va putea fi descarcat si Windows Malicious Software Removal Tool, care va detecta si elimina cei mai periculosi virusi. Ambele vor putea fi descarcate de pe pagina de Internet a companiei: www.microsoft.com.

Noul program de securitate al Microsoft nu se compara cu programele antivirus existente la ora actuala pe piata. Adica nu detecteaza si nu omoara toti virusii, ci doar pe cei mai periculosi dintre acestia. De asemenea, va putea fi updatat lunar si nu la cateva ore. Va putea fi folosit gratis de utilizatori pana la data de 31 iulie.

Inca nu s-a decis cat va costa programul dupa 31 iulie, a declarat Rich Kaplan, vicepresedinte al Microsoft’s security business and technology unit. De fapt, lansarea Windows Malicious Software Removal Tool reprezinta primul pas catre scoaterea pe piata a unui program antivirus complet bazat pe tehnologia RAV, achizitionata in 2003 de la producatorul roman GeCAD, pe 10 milioane de dolari.

Desi au trecut aproape doi ani de atunci, este foarte posibil ca Microsoft sa-si scoata pe piata propriul antivirus serios in a doua jumatate a anului 2005, au anuntat reprezentantii companiei. Nu va fi oferit gratis, impreuna cu sistemul de operare Windows, ci pe bani. Pretul nu a fost stabilit inca.

Cei de la Microsoft au specificat ca noul lor program nu poate preveni infectarea computerelor cu virusi si nu a fost creat pentru a inlocui programele antivirus traditionale, precum cele vandute in prezent de McAfee ori Symantec. Utilizatorii sunt incurajati chiar sa foloseasca aceste programe pentru a fi protejati.

Ce-i drept, procesul antitrust si amenda de 613 milioane de dolari primita anul trecut din partea Uniunii Europene nu este chiar asa usor de uitat.

PREGATIRE

"Vom avea un program antivirus de sine statator. Este unul dintre lucrurile pe care le veti putea cumpara de la Microsoft, dar asta nu face obiectul lansarii de astazi"

Rich Kaplan vicepresedinte al Microsoft’s security business and technology unit