Societatea Impact este listată la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea de tranzacţionare a unei acţiuni fiind ieri de 6.250 de lei. La sfirşitul anului trecut, mai precis in data de 23.12.2004, Adunarea Generală a Acţionarilor de la societatea de dezvoltare imobiliară Impact a hotărit majorarea capitalului social cu 75.462.989.

000 de lei, reprezentind 75.462.989 de acţiuni. Tot atunci s-a luat decizia ca acţionarii inregistraţi la Regisco SA (unul dintre registrele cu acţionari) la data de 10.01.2005 să aibă dreptul de preferinţă pentru cumpărarea de acţiuni la preţul de 2.000 de lei/acţiune.

O afacere bună

Asta inseamnă că acţionarii societăţii prin majorarea de capital vor da doar 2.000 de lei/acţiune (cei inregistraţi in evidenţele Regisco la data de 10.01.2005), apoi vor putea să-şi vindă acţiunile la BVB la valoarea de tranzacţionare (ieri, acestea erau cumpărate cu 6.250 de lei).

Deci, ar putea ciştiga foarte uşor 300% din investiţia făcută. Sau pot face altfel. La 1.000 de acţiuni deţinute la Impact, o persoană are dreptul de a primi 150 de acţiuni noi.

In perioada 17-21 ianuarie, la bursă, ea işi poate vinde drepturile de preferinţă asupra celor 150 de acţiuni noi la preţuri cuprinse intre 0 şi 4.250 de lei/acţiune (diferenţa dintre preţul la care poate subscrie, adică 2.000 de lei, şi cel afişat la BVB, adică 6.250 de lei).

Noutatea

In general, cind are loc o majorare de capital in cadrul unei societăţi listate la bursă, valoarea acţiunilor scade. Mai mult, unii acţionari nu subscriu ori din lipsă de bani, ori din necunoaştere (află prea tirziu).

Pentru a preintimpina astfel de situaţii, Impact le dă voie proprietarilor societăţii şă-şi vindă drepturile de preferinţă altor investitori interesaţi de acest aspect. In acest fel, toată lumea are de ciştigat.

Asta pentru că foştii proprietari pot ciştiga nişte bani in plus, iar cei noi pot cumpăra acţiuni la un preţ mai mic decit cel existent la BVB.

Ce spune conducerea BVB

Stere Farmache, directorul BVB, este optimist şi crede că noul instrument va fi bine primit de investitorii din piaţă. „Vinzarea, respectiv cumpărarea dreptului de preferinţă, va fi un instrument interesant pentru investitori. Este unul nou şi va creşte orizontul instrumentelor financiare ce vor fi tranzacţionate la BVB.

De asemenea, este un bun test. Totuşi, datorită perioadei de viaţă scurte (doar in perioada 17-21 ianuarie se pot tranzacţiona), nu ne aşteptăm să fie un mare succes.

Cred că este important ca el să fie cunoscut de operatorii de pe piaţă şi aşteptăm şi alte companii listate la BVB care vor face majorare de capital să se folosească de el”, ne-a declarat Stere Farmache.

Noul instrument, mai spune directorul BVB, le va oferi, de fapt, posibilitatea unor investitori de a cumpăra acţiuni la un preţ mai mic decit cel de pe piaţă, atenuind in acest fel fluctuaţiile existente in momentul in care au loc majorări de capital.

Ce zic brokerii

„Vinzarea dreptului de preferinţă este un instrument nou, oferit de emitent (firma respectivă) acţionarilor pentru a-şi vinde drepturile asupra acţiunilor noi inainte de a subscrie. Este, de asemenea, o facilitate existentă peste tot in Europa, mai puţin in Romania.

Sper ca acest exemplu să fie urmat de alte societăţi comerciale”, ne-a declarat Marius Plugaru, directorul Iebatrust.